Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Ausztria: hókáosz méteres hóval

2018.01.22. | Szerző: Stani
Kedd este óta kisebb-nagyobb megszakításokkal ugyan, de folyamatosan havazik, különösen a nyugati tartományok, azaz Vorarlberg, Tirol és Salzburg érintettek, több helyen 100-200 cm friss hó hullott és a havazásnak még nincs vége.
Óriási hó Zell am See-ben is, a kép pénteken készült - Fotó: Stánicz Balázs
h i r d e t é s
Lezárt utak, elérhetetlen síterepek, útra dőlt fák, ez jellemezte a vasárnapot és részben a hétfő reggelt is. Kis szünet után kora hajnal óta folyamatosan szakad a hó és várhatóan csak kedd délután áll el, további félméteres havat (helyenként többet) hozva a hegyekbe.
Arthurhaus - csütörtöki kép, azóta elzárva a síterep - fotó: Berghotel Arthurhaus
Lavinaveszély miatt a magasabb hegyi utakat lezárták, zárva az út Mauterndorf és Obertauern közt, így a síterep csak Radstadt felől közelíthető meg. Teljesen elvágta a havazás a külvilágtól Arturhaus-Hochkeilt (Hochkönig sírégió). A környéken a Hochkönig főútvonalat is lezárták Mühlbach és Dienten közt a nagy lavinaveszély miatt. Szintén lavinaveszély miatt zárva az út Filzmoos és Ramsau közt és a Pass Luegg hágó sem elérhető.
Lech (Tirol) - fotó: Lech Zürs am Arlberg
Másutt a hó súlya alatt kidőlt fák nehezítik a közlekedést. Minden túlzás nélkül mondhatni, hogy a mostani napon a szezon havazását hozták meg Ausztriába, az igen hógazdag 2011/12-es szezon óta nem volt annyi hó, mint jelenleg.
Dachstein gleccser január 20-án - fotó: Schladming-Dachstein
Igen sok hó esett Felső-Ausztria déli részein, Postalm út Abtenau és Strobl közt zárva. Kedd óta a hegyekben, különösen az északi hegyvidékeken hatalmas, 100-200 cm hó hullott, a lavinaveszély pályán kívül kritikus, az ötös skálán csaknem a legmagasabb, különösen a fahatár felett.
Zell am See vasárnap délután - fotó: Stánicz Balázs
A nagy hó és ezzel párosuló lavinaveszély miatt Tirol magasabb hegyi útjain szünetel a közlekedés, ez több síterepet is érint, nem érhető el St Anton, Kühtai és Kaunertal sem. Az útzárak várhatóan keddig, de ma délutánig mindenképpen maradnak. Aktuális helyzetjelentés folyamatosan frissülő információkkal az Osztrák Autóklub (ÖAMTC) honlapján.
2018.01.22. 09:49:23 Olasz Gergő
Nagy a lavinaveszély, itt az ideje egy kis freeridenak. :-D
2018.01.22. 11:23:44 Trailrider
De lehet, hogy a hegymászós mondás itt is érvényes - az öreg freerider a jó freerider.
2018.01.22. 18:58:31 Tervező
Nagyon kell ez minden nehézség ellenére. 1983-ban jártam először a Kitzsteinhorn gleccseren, azóta annak kb 3/4 része leolvadt ("eltűnt")
Nem az a baj, hogy nem tudunk sízni, hanem ha így folytatódik, Közép-Európának ivóvize sem lesz. Aztán a svájciak verhetik a mellüket, hogy nekik nem kell atomerőmű.....(A Rhone gleccser végénél állt a Trabantom 1985-ben, ott most mi is van? Szikla, meg nemsokára fák....
2018.01.23. 08:19:13 Stani
A nagy lavinaveszély a fahatár feletti részekre érvényes, a fahatár alatt, erdőben jóval kisebb a rizikó
Szólj hozzá Te is!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »