Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hókáosz Tirolban és Karintiában

2020.12.07. Stánicz Balázs

A péntek este elkezdődött erőteljes havazás vasárnap is folytatódott. Egyre több a lezárt út és az elérhetetlen település. Több iskolában tanítási szünetet rendeltek el. A lavinák fontos utakat veszélyeztetnek.
110 cm friss hó a Ziller völgyében - Fotó: Stánicz Balázs (Stani)
110 cm friss hó a Ziller völgyében - Fotó: Stánicz Balázs (Stani)
Hétfő délelőttig még további 20-60 cm, a leginkább érintett térségekben akár méteres hó is eshet. Hétfőn a déli óráktól megszűnik a csapadék, pár órára akár a Nap is kisüthet, azonban dél felől újabb hófelhők támadnak, amelyek 50-100 cm havat hozhatnak csütörtök reggelig.
Bár a kelet-tiroliak hozzászoktak a nagy hómennyiségekhez, a mostanival egyre nehezebben birkóznak meg. A régió jelenleg csak az olaszországi (Dél-Tirol) Inninchen felől közelíthető meg, a többi út, így a létfontosságú Felbertauern tranzitút is lakat alá került. Vasárnap több ezer háztartás maradt áram nélkül, különösen érintettek a Villgraten és Defereggen völgyek lakosai.
Utóbbi völgyeket már a lavinák is elérték. Az egész tartományban a legmagasabb, azaz 5-ös lavinaveszély van az érvényben.
110 cm friss hó a Ziller völgyében - Fotó: Stánicz Balázs (Stani)
110 cm friss hó a Ziller völgyében - Fotó: Stánicz Balázs (Stani)
A hóesések Tirol délebbi részeit is érintik; az 1030 méteren fekvő Umhausenben (Ötztal) szombatról vasárnap 24 óra leforgása alatt 80 cm hó hullott. Kelet-Tirolban és az Ötztal végében hétfőn az összes iskola zárva marad, hasonlóan a karintiai Lesach völgyéhez, továbbá Rennwegen, Kötschach Mauthenben, a felső Möll völgyében is zárva maradnak az oktatási intézmények.

48 óra alatt 210 mm csapadék esett Sillianban, 190 mm St Jakobon (mindkettő Kelet-Tirol) és 195 mm a karintiai Kötschach-Mauthenben. Obertillachben ennél még több, a hegyekről nem beszélve.

Vasárnap este Hinterbichl faluban négy házat ért el egy lavina, a környéken további 29 ház lakóját evakuálták. Hétfőn katonasági helikoptereket küldenek a leginkább érintett területekre.
Lesach völgye (Kelet-Tirol)
Lesach völgye (Kelet-Tirol)
KOMMENTEK
sazsolti | 2020.12.07. 09:14
Karantén 2.0
Tobzoska | 2020.12.07. 10:43
legalább nem kell kreatívan ötletelni azon, hogy nyissunk, vagy ne nyissunk. A természet üzeni, egyelőre nem nyitunk.
minerel | 2020.12.07. 11:09
ez rosszabb karantén :-)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.