Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Újabb hatalmas havazás okoz gondokat Ausztriában

2020.12.09. Stánicz Balázs

Az ország déli területein nem akar elállni a havazás, egy hétfői kis szünet után keddtől ismét erősen havazik Karintiában, Kelet-Tirolban, Salzburg és Tirol déli részein. A hóesés időközben északra is átterjedt, bár itt jóval kevesebb hó várható.
Obertilliach (Kelet-Tirol) kedden - Fotó: Sturmjagd Tirol
Obertilliach (Kelet-Tirol) kedden - Fotó: Sturmjagd Tirol
Téli idill Zillertalban kedden, itt 100-150 cm hó esett - Fotó: Stánicz Balázs (Stani)
Téli idill Zillertalban kedden, itt 100-150 cm hó esett - Fotó: Stánicz Balázs (Stani)
Szerda estig egy méter vagy feletti friss hó esett a Karni-Alpokban (síterep: Nassfeld), a Lienzi-Dolomitokban, illetve a Gailvölgyi-Alpok nyugati felén (síterepek: Lienz-Zettersfeld/Hochstein, Obertilliach-Golzentipp).
Großkirchheim környéke (Karintia) - Fotó: ORF
Großkirchheim környéke (Karintia) - Fotó: ORF
A helyzet Karintia nyugati völgyeiben továbbra is súlyos, az 1000 méteren fekvő Großkirchheimben nyolc településrész három napja nem elérhető. Ebben a magasságban vasárnap átmenetileg eső esett, majd a hétfőn megérkezett lehűlés megfagyasztotta a hóréteget, amire immáron szakadatlanul a hó esik.
A hóvastagság a szerda reggeli órákban 150 cm volt a településen. Salzburgból speciális hómaró érkezett, mivel az itteni nem bírta a harcot a vastag hóval. A polgármester szerint az itt lakók hozzászoktak a sok hóhoz, de ilyen rövid idő alatt ekkora mennyiségekhez nem, nagy a félelem, hogy "soha nem áll el a hó" - idézi szavait az osztrák média.
Szerdán mintegy 4000 háztartás volt áram nélkül, ezúttal Karintia keletebbi részei is érintettek, többek közt Villach és Klagenfurt környéke. A tartományban továbbra is sok a lezárt út, a főbb útvonalak közül egyelőre járhatatlan, a Plöcken-,Nassfeld -, és Gailberghágó. A 700 méteren fekvő Kötschach-Mauthen nyugati irányból (Kelet-Tirol) továbbra sem érhető el, ugyanis az egész Lesach völgy lezárásra került.
A helyzet Kelet-Tirolban is változatlan, szünetel a vasúti közlekedés, a régió legfontosabb tranzitútja, a Felbertauern szombat óta lakat alatt. A leginkább érintett völgyekben két méter feletti a hóvastagság, és ehhez még hozzájön a mai friss hó.
A hatalmas hómennyiség immáron 4-5 napja több völgyet és települést elzár a külvilágtól, többek közt elérhetetlen Kals (síterep: Grossglockner Resort), a Virgen völgy egy része, elsősorban Prägraten környéke illetve a Defereggen völgy (síterep: St Jakob).
Az előrejelzések szerint ma este elállhat a havazás és csütörtöktől egy naposabb időszak következhet. Várhatóan hétvégére normalizálódhat a helyzet és a főbb utak megnyitásra kerülhetnek.
KOMMENTEK
Peter Szekely | 2020.12.09. 13:18
Ez brutális mennyiség 😱
Barty84 | 2020.12.09. 14:18
Milyen jó is lenne pénteken meló után kocsiba ülni és kihasználni a nagy havat:)
beetle71 | 2020.12.09. 15:23
@Barty84, milyen kocsid van? Unimog? :-) Egyébként az EU egy kicsit egyenletesebben is eloszthatná a havat, pl. ide hozzánk egy kicsit többet, az osztrák hegyekbe kevesebbet. :-)
laki1 | 2020.12.09. 21:37
Jó néhány éve is elég nagy havazás volt Ost-Tirolban. Lienzben a Hochstein milyen jó! Ember alig-alig, nagyon hosszú, jó pálya. Csak a felvonók kicsit lassúak. Legalábbis akkor nagyon tetszett.
esztike77 | 2020.12.10. 08:09
@beetle71, támogatom az ötletet! :) Szinte összeugrik a gyomrom ha nézem ezeket a havas képeket és fizikai fájdalmat érzek, hogy itt nincs semmi csak szürkeség és sár...
Lhzo | 2020.12.10. 14:59
Nézem a tudósításokat, felvételeket , de nem láttam ott serényen tevékenykedő befogadottakat, viszont láttam időssebb fiatalabb férfiakat és nőket. Minden tiszteletem az övék!!!!
Árgyélus | 2020.12.11. 16:38
Milyen szuper lenne a sípályán...Rég volt ennyi hó decemberben és pont most nem mehetünk :-(

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.