Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ausztria húszezer hóágyúval várja a telet

2013.12.01. Bata Attila

Még elképzelni is nehéz ennyi hóágyút. Ennyi hóágyúhoz hatalmas mennyiségű vízfelhasználás, 420 víztározó és hatalmas energia költségek tartoznak. A hóágyúzás egyben munkahelyeket is teremt és a költsége szépen meglátszik a síbérletekben is.
A Der Standard beszámolója szerint az osztrák síterepek az idén is a tavalyihoz hasonló nagyságrendben költöttek a fejlesztésekre. Az idén elköltött 507 millió euró (kb. 152 milliárd forint) valamivel kevesebb lett a tervezettnél, de még így is egy kicsivel több a tavalyi összegnél. Közel 30 új lift épül az idén Ausztriában, és természetesen az összesről be fogunk számolni ezen a portálon. Ezek közük is kiemelkedik Wagrain összekötése vagy a tiroli és vorarlbergi összekötések.

A lifteken kívül az utóbbi években rengeteget költenek hóágyúkra és a hóágyúzással kapcsolatos fejlesztésekre. A hóágyúkra, vízvezetékekre, pályaépítésre, víztározókra költött pénzek nagysága mára már elérte a liftekre költött összeg nagyságát. Martin Eppacher, a dél-tiroli TechnoAlpin (hóágyúkat gyártanak) cég osztrák vezetője szerint Ausztriában közel 20 000 hóágyú dolgozott a tavalyi szezonban. Pontos számokat nehéz mondani, de ehhez a számhoz még az idén hozzájöhet további 800 darab.

Mivel a hóbiztosság az utóbbi időben már az egyik legfontosabb tényező a síterep kiválasztásakor, a síterepek egyre vadabbul költenek. 2007-ben még csak 3100 hóágyú működött az Alpok összes pályáin, ehhez képest, csak Ausztriában, ma már hétszer ennyi hóágyú üzemel.

A magyarok egyik kedvenc régiója, a Ski amadé is híres a hatalmas hóágyú arzenáljáról. Ezen a relatíve alacsonyabb régióban, 4500 hóágyút üzemeltetnek. Ez azt jelenti, hogy a régi közel 760 kilométernyi pályájának 90 %-a már mesterségesen behavazható. Itt az idén 20 millió eurót költenek hóágyúkra (vezetékre, tározókra, szivattyúkra stb.), azonban ennek az összegnek a negyede már arra megy el, hogy a régi hóágyúkat korszerűbbekre cserélik, amelyek már fele idő alatt tudnak ugyanannyi havat gyártani.

A hóágyúzáshoz a hidegen kívül két nagyon fontos dolog szükséges, ami pénzbe kerül: víz és energia. Az Alpok lassan tényleg úgy néz ki, hogy egy völgy – egy víztározó. Csak Tirolban szezononként 16 millió köbméter vizet permeteznek szét a hóágyúk, amely négy tiroli város (Innsbruck, Kufstein, Schwaz és Telfs) éves vízfogyasztásának felel meg.

A liftkezelők szerint a hóágyúknak egy szezonban 210 GWh a teljes fogyasztásuk, amely 60 000 osztrák háztartás éves fogyasztásának felel meg. Más szakértők szerint ez a szám jóval magasabb. Talán ezeknek a költségeknek is köszönhető, hogy a legjobb osztrák síterepeken hamarosan, még nem az idei szezonban, 50 eurót (kb. 14 900 Ft) kell majd fizetni egy napijegyért.

A síterepek gyakran hozzáteszik, hogy a téli turizmus körülbelül 15 000 embernek ad munkát Ausztriában a síterep üzemeltetőknél és közvetve további 65 000 munkahelyet teremt a sípályák környékén.

KOMMENTEK
csabeszka | 2013.12.01. 18:44
Ez szép,de 15000 Ft-ért napijegy... hát nem is tudom erre mit mondjak, nem a magyar alsó (és közép) osztálynak való árak.

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.