Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ausztria: keddtől nagyobb havazás érkezik a hegyekbe

2020.02.03. Bata Attila

A múlt heti havazás után ismét befehérednek az osztrák hegyek. Az elmúlt napokban olvadozó hómennyiség kaphat egy kis utánpótlást, a magasabb hegyekben akár 60-75 centimétert is.
Webkamera: Heiligenblut síterepe hétfő délután
Webkamera: Heiligenblut síterepe hétfő délután
A múlt héten ugyan havazott az Alpokban, de utána az évszakhoz képest túl enyhe lett az időjárás. A Nyugati-Alpok északi oldalán érdekes helyzet alakult ki. 2000 méter alatt ugyan hullott 20-30 cm friss hó, de az elmúlt napokban jelentősen olvadt, így most kevesebb a hó, mint a havazás előtt.

Az elmúlt napokban a francia-svájci határon, nagyon magasan, 2500 méter felett folytatódott a havazás, ebben a magasságban most is remek hóviszonyokat találunk az Alpokban.

Hétfő este újabb hóvihar közelíti meg az Alpokot. A havazás ezúttal is nyugatról keleti irányban terjed majd. Ausztriában szerda estig kell számolni havazással.
Fontos, hogy a havazás viharos széllel érkezik, nem lesz ritka a 100 km/óra feletti széllökés, így számos ülőliftet leállíthatnak az Alpok síterepein. Kedden és szerdán a hőmérséklet is jelentősen csökken, 1500 méteres magasságban napközben is fagypont alatt marad.

Ausztriában az alacsonyabb (már 500 méter felett) részeken is havazhat. Kedd estig 10-30 cm, de a magasabb régiókban 30-50 cm hó is hullhat, főleg a tiroli hegyekben. Szerdán még marad a havazás, az alacsonyabb régiók további 5-15 cm, a magasabb részeken pedig újabb 20-30 cm hullhat. A következő napokban várható friss hó mennyiségét az alábbi térkép mutatja.
Várható hómennyiség csütörtökig
Várható hómennyiség csütörtökig
Havazni fog Szlovákiában is, főleg az északi országrészben, szintén lehűlés és viharos szél kíséretében. A Tátrákban 20-30 cm, az alacsonyabb régiókban 5-15 cm hó várható. Hazánkra is átterjedhet a havazás. Az Északi-középhegységbe 5-10 centiméternyi friss hó érkezhet.

Havazás után enyhébb időjárás érkezik az Alpokba, kevés felhővel és sok napsütéssel. Nagyszerű síelős körülmények körvonalazódnak hétvégére a friss havat kapott régiókban!
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.