Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Szélrekordok: Svájc 171, Chopok 164 és Budapest 124 km/h!

2020.02.04. | Szerző: Bata Attila
A Petra névre keresztelt orkán szépen végighasít Európa közepén. Az Alpokban számos síterepen nem indították be az ülőlifteket. Nyomában a hidegebb régiókban havazás is érkezik.
Svájcban ma hajnalban csapott le Petra. A hegységekben található meteorológiai állomások mai rekordjait az alábbi táblázat tartalmazza. Érdekesség, hogy Napf állomásán 1981 óta mérik az adatokat, de ilyen erős szelet még sosem mértek. További érdekesség, hogy a műszer áramellátása a viharos szélben megszakadt és később már nem mért, sosem tudjuk meg, hogy később mekkora szél fújt. Az alsóbb régiókban, a települések szintjén is gyakran mértek 120 km/órás széllökéseket.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Ausztriában is tombolt a szél. A lenti ábra még délután készült, azóta Semmering 1500 méteres magasságban épült mérőállomása 160 km/órás szelet is mért. Érdekesség, hogy nemcsak a hegyi állomásokon tombolt a szél, hanem lentebb is. Buchberg (450 m), Leiser Berge (457 m) és Bécs (450 m) is 130 km/óra feletti szelet mért.
Az északi oldalon található síterepek nagy részén korlátozásokat kellett bevezetni. Értelemszerűen, az ülőlifteket ebben a viharban nem indították el. A hagyományosan szelesnek számító Feuerkogel síterepén már előre készültek. Itt ingyen lehetett hótalpakat bérelni a sítúrázáshoz, a térképen látszik, hogy 140 km/órás széllökésnél ez tűnt opciónak.

Szlovákiában is egész nap szeles idő volt. Pozsony környékén 110 km/órás szelet mértek, kora délután Chopokon 164 km/óra volt a csúcs.

Nálunk Budapesten dőlt meg az országos napi szélrekord: a János-hegyen 124 kilométeres széllökést is mértek. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán azt írta: emellett még több helyen mértek 100 kilométer/óránál erősebb széllökést. Például Kab-hegyen (120 km/óra), Sopronban, Balatonöszödön és Tésen is.

A havazásról eddig szándékosan nem esett szó, hiszen a szélvihar és a havazás is folytatódik holnap. Majd, ha elvonul a vihar, természetesen összegzünk. Még sok hó várható, az alábbi táblázat Obertauern felső részére szóló holnapi előrejelzést mutatja, jelentős havazással.
Csütörtöktől pedig tényleg érdemes fontolóra venni a hétvégi csúszást, a várható napos idő és az egyre pontosabb előrejelzések figyelembevételével tervezni a síelést. Friss havon, szép idő ígérkezik Ausztriában.
2020.02.05. 10:50:27 patkaizsolt
Felénk 115 km. Ki is döntött mindent, ami az útjába került :(
Szólj hozzá Te is!
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS » UTASBIZTOSÍTÁS -10% »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »