Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ausztria: kétméteres hó és áradások

2014.11.06. Stánicz Balázs

Egy kiterjedt déli front érte el Ausztriát, ami különösen az ország déli tartományaiban, azaz Karintiában és Kelet-Tirolban okoz rekordméretű csapadékot és fennakadásokat. 2500 méter felett akár 2 méter hó is hullhat. Ennél jóval kevesebb hóval számolhat észak, bár ott a völgyek is fehéredhetnek.
Egészen hihetetlen adatokkal szolgálnak a karintiai mérőállomások, így a Plöcken hágónál nem egészen egy nap leforgása alatt 270 mm eső hullott, ha ez mind hóban jött volna le az közel három méteres havat jelentene. Az intenzív esőzések tovább folytatódnak Ausztria déli részén egészen vasárnapig.
Innsbruck feletti hegyek már fehérednek - 11.06 00:20h
Innsbruck feletti hegyek már fehérednek - 11.06 00:20h
Mivel jelenleg és az elkövetkezendő napokban is nagyon magasan lesz Karintiában a hóhatár, azaz jellemzően 2300-2600 méter közt, ezért nagy hóra csak a magashegységekben van kilátás. A Magas-Tauern hegység déli felében vasárnap reggelig két méter hó is hullhat. Ami magasan hó az alul eső, és az eső egyre nagyobb gondokat okoz. A Plöcken hágót már szerda délután lezárták és a napokban egyre több ideigleneses útlezárásra lehet számítani a tartományban a heves esőzések okozta sárlavinák-földcsuszamlások és áradások miatt.
Mölltal melletti Ankogelt az eső áztatja - 11.06 00:20h
Mölltal melletti Ankogelt az eső áztatja - 11.06 00:20h
Mindeközben északon csütörtökre 700-900 méterre süllyedhet a hóhatár Salzburg, Tirol és Vorarlberg tartományokban. Vorarlberget szerda délután érte el a havazás, az ismert sífalu, Lech már befehéredett. Északon szó sincs árvízveszélyről és földcsuszamlásokról, itt jóval barátságosabb arcát mutatja a front. Természetesen ennek megfelelően két méter hó sem várható, viszont cserébe jóval alacsonyabban mozog a hóhatár; 700 és 1600 méter közt.
Tombol a vihar délen, Kaprunból nézve - Fotó: Stánicz Balázs
Tombol a vihar délen, Kaprunból nézve - Fotó: Stánicz Balázs
Az osztrák gleccserek közül a legtöbb hó Mölltalon eshet, itt lényegében vasárnapig havazni fog és a gleccseren 80-100 cm friss havat várunk. Erre igencsak nagy szüksége van a karintiai gleccsernek, hiszen mindezidáig ugyanannyi pálya üzemelt, mint augusztusban. Igaz a hójelentések alapján szinte itt van a legtöbb hó az osztrák gleccserek közül, azonban a mostani havazás előtti megadott adatok elég erősen „marketing centiméter” gyanúsak.
Csökkenő hóhatár az Astentalban - 11.06 00:20h
Csökkenő hóhatár az Astentalban - 11.06 00:20h
Mölltal mellett Kaprunban, Tuxon és Stubaion számolhatunk jelentős mennyiségű friss hóval; mindegyik síterepen 40-60 cm hóra van kilátás a hétvégéig.
KOMMENTEK

Szállástippek
Sporthotel Cristall csillagcsillagcsillagcsillag
A magyar alkalmazottakkal üzemelő szálloda a Stubai-völgyben, Fulpmesben található, 1,5 km-re Schlick 2000-től, a gleccser pályáitól pedig 23 km-re. Kétágyas szobák, családi apartman és hatalmas lakosztály várja a vendégeket.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Alphotel Innsbruck csillagcsillagcsillagcsillag
Modern szálloda Innsbruck külterületén, a Nordkette fogaskerekű megállótól 3,5 km-re. Panoráma-wellness-szauna részleg a szálloda legfelső emeletén!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Bon Alpina csillagcsillagcsillagcsillag
Felújított szálloda Innsbruck külterületén, Iglsben, a Patscherkofel kabinos lifttől 400 méterre. A wellness részleg szolgáltatásai: fűtött kültéri medence, beltéri medence, gőzszauna, finnszauna, fitneszterem, szolárium, masszázs.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.