Ausztria: méteres havat hozott az áprilisi tél

2023.04.15. Stánicz Balázs

Március végétől mozgalmassá vált az időjárás az osztrák hegyek felett, frontok követik egymást, amik friss havat hoznak az Alpokba, a mostani hóesés Ausztria nagy részét érinti, helyenként 100-150 cm hó is összejöhet vasárnap estig.
Péntek reggeli hómennyiségek Kaprunban 2000 méteren - Fotó: Stánicz Balázs (Stani)
Szerdán este érték el az első hófelhők az osztrák hegyeket, méghozzá mindjárt két fronton is támad a tél. Egyrészt az Északi-tenger felől hideg légtömegek érték el az osztrák hegyvidéket. Ezzel egy időben dél felől egy mediterrán ciklon érkezett. A két frontrendszer találkozása legendásan nagy havakat hoz.
Kis faházikó süllyed el a hóban St Johann síterepén (Salzburg - Alacsony-Tauern) - Fotó: Stánicz Balázs (Stani)
A legtöbb hó a Zillervölgyi-Alpokban (Hintertux gleccser, Gerlos) a Magas-Tauernben (Kaprun, Weißsee, Sportgastein, Mölltal, Heiligenblut) az Alacsony-Tauernben (Obertauern, Zauchensee, Flachauwinkl, Alpendorf) és a Dachstein környékén várható (Schladmingi hegyek is). A hóból jócskán kaptak a határ közeli síterepek, így Hochkar és Lackenhof is, igaz itt már a szezon befejeződött. Lackenhofon 50-60 cm hó esett és a mai nap folyamán még ugyanennyit várnak.
Erős havazás a Snow Space Salzburgen, ez a síterep szombaton, azaz a mai nap zár. A mostani hétvége után a gleccsereken és néhány magasabb síterepen csúszhatunk, mint Ischgl vagy éppen Obertauern
A síterep közlése szerint az egész szezonban nem esett ennyi hó. Nagy hó esett Karintiában is, különösen a Karni-Alpokban és Karavankákban, illetve Felső-Karintiában. Turrach a napokban jelentette be, hogy a Kornockbahn ülőlift az április 23-i szezonzárás után is járni fog, ameddig a hóviszonyok megengedig.
Schladming péntek reggel - a hétvégén itt is véget ér a szezon - Fotó: Planai-Schladming
Sok völgy is befehéredett, helyenként 500 méterig lehavazott, ezekben a magasságokban azonban tiszavirág életű a friss hó. Minden más napon jellemzően 1000 méteren lesz az eső és havazás határa. Mivel ezúttal nincs annyira hideg (2000 méteren -5 C fok), mint a március végi vagy éppen az április eleji havazásnál, ezért az alacsonyabb magasságokban nehéz, vizes hóra készülhetünk. 1500 méter felett már sokkal szerethetőbb, porosabb lesz a hó állaga.
Fehér ruhában Obertilliach, a havazés előtt csaknem hómentes volt a környék 1600 méter alatt - Fotó: megacam
A legfrissebb előrejelzések vasárnap estig a szerencsésebb helyeken 100-150 cm friss havat látnak, egyes időjárási modellek ennél nagyobb, 200 cm-t sem tartanak kizártnak.
Téli táj, akár januárban: Dorfgastein péntek délben - Fotó: Stánicz Balázs (Stani)
A mostani havazás a lehető legjobbkor jön az osztrák gleccsereknek, így sokkal jobb lapokkal indulhatnak a nyár felé. Az áprilisi havazások az osztrák hegyekben megszokottak, 30-50 cm hó szinte minden évben esik, a mostani nagy mennyiségek 3-5 évente fordulnak elő magashegységekben, alacsonyabban ennél jóval ritkábban.
Lackenhof talán egész télen nem volt ennyire havas, mint most - fotó: feratel webkamera
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIÁK
Szállástippek
Villa Liesl
Egyedileg berendezett, exkluzív 6-8 fős apartmanok saját szaunával Schladming / Hauser Kaibling síliftjeitől 400 méterre.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
TUI BLUE Schladming csillagcsillagcsillag
A schladmingi régió első "felnőttszállodája" karnyújtásnyira található a Planaira vezető kabinos lift alsó állomásától. Az épület tetején egy szauna található, páratlan kilátással a környékbeli hegyekre.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Bergresort Hauser Kaibling
2019-ben átadott, luxus színvonalú hütték a Schladming 4 hegy sícentrumban, Hauser Kaibling sípályái mellett. A max. 10 fős hütték mindegyike szaunával, valamint kültéri jacuzzival felszerelt!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2023 - Síelők Bt.