Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ausztria: sok a hó a pályákon, kevesebb a síbaleset

2019.02.26. Bata Attila

Januárban rengeteg természetes hó hullott az Alpok északi oldalán található síterepeken. A helyi szakértő szerint ennek pozitív hatása, hogy most is kiváló minőségű a hó a pályákon, ezért kevesebb volt a baleset a szezonban, és a nemrég véget ért síszünetben is.
A rendőrség sípályákon szolgálatot teljesítő egységeinek vezetője szerint a múlt héten véget ért osztrák iskolai síszünetben 15%-kal kevesebb baleset történt, mint előző évben.

Az egyik salzburgi kórház baleseti osztályának orvosa szerint a jó hóviszonyok jelentős mértékben közrejátszanak abban, hogy kevésbé súlyos balesetekkel hoznak be síelőket hozzájuk. Vastagabb és puhább havon könnyebb sérüléseket szenvednek a síelők.

Az iskolai szünet teljes ideje alatt 1700 balesetet jelentettek a síterepek. Ez a szám a "szervezett üzemeltetés keretein belül" történő síbalesetek számát jelenti, vagyis a síterepen nemcsak az előkészített pályákon történő baleseteket jelenti, hanem a síterep egész területén pl. nem előkészített pályán, funparkban, síúton vagy síliftnél.

A síterepeken 550 (pálya)rendőr teljesít szolgálatot, akik megvizsgálják a baleseteket, és ha kell, akkor az ügyet továbbítják a bíróságokhoz.

Tavaly 2100 baleset történt síszünetben az osztrák pályákon, a teljes tavalyi szezonban 19-en vesztették életüket osztrák síterepen. Az idei szezonban a halálos balesetek száma még szerencsére csak 11-nél tart, de a szakértők hosszú szezonra figyelmeztetnek. Az idén a húsvét április második részére esik, és sok síterepen van annyi hó, hogy áprilisban is tudnak üzemelni.

Két dolgot feltétlenül meg kell említeni. Bár semmi sem tiltja, hogy alkoholfogyasztás után ne lehessen síelni, szerencsére, az alkohol csak nagyon kevés balesetnél tényező. Azonban, ha valaki mégis balesetet okoz alkoholos állapotban, akkor az alkoholszint mértékét a közlekedési szabályzat szerint mérlegelik és büntetik, akkor is, ha a sípályákon erre semmilyen szabály sincs.

A másik a cserbenhagyásos balesetek száma, amely továbbra is magas, 20-22%. Ez azt jelenti, hogy a síbaleseteknél minden ötödik esetben az egyik érintett személy segítségnyújtás nélkül lelép a helyszínről.

Kép és szöveg: ORF
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.