Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Ausztria: túl meleg van, még várunk a síszezonra

2014.11.26. | Szerző: Bata Attila
Nagyon vártuk, hogy az idei szezon biztatóbban kezdődik, mint a tavalyi, de eddig sajnos hasonló a helyzet. Ausztriában az eheti előrejelzések nem sok jót ígérnek, a síterepek kénytelenek voltak elhalasztani a nyitást, és már az első sbowboardos versenyt is törölni kellett hóhiány miatt.
h i r d e t é s
Kicsit megbolondult az időjárás. November utolsó hetében járunk, ilyenkor általában már hangosan dübörögnek a hóágyúk a sípályákon, és a síterepek készülnek a szezonnyitóra. Az utóbbi napokban és a hét hátralévő részében is olyan időjárás várható Ausztriában, hogy nem tudunk semmi biztatót mondani azoknak, akik esetleg erre a hétvégére tervezték volna az ausztriai besízést.

Ausztriában megfordult a helyzet függőlegesen és vízszintesen is. Vízszintesen, abban az értelemben, hogy kissé szokatlan módon az ország keleti részén volt hideg, a nyugati részen és a hegyekben pedig enyhe az időjárás. Függőlegesen is, hiszen egy hűvös, ködös párna húzódott le a völgyekbe, ahová alig tud besütni a Nap. Ezzel szemben 1000 méter felett süt a Nap és csodás az idő. Az osztrák meteorológusok szerint ezen a héten akár 10-15 fok is várható 1000-1500 méteres magasságban, ahogy mondják: ideális időjárás a túrázáshoz.

Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
A helyzet furcsaságát mutatja, hogy Magyarországon jóval hidegebb volt az utóbbi napokban, mint az osztrák hegyekben. A salzburgi
Obertauernben (1742 méter tszf) négy nap után csökkent végre a minimumhőmérséklet fagypont alá. Szombat és kedd között számos magyar városban hidegebb volt, mint a salzburgi síterepen.

Ennek az időnek meg is van a kellemetlen következménye, nagy valószínűséggel elmarad a hétvégére tervezett idénynyitó Obertauernben. Vagyis, a tervezett programokat megtartják, de síelés valószínűleg nem lesz. A síterep még reménykedik egy-két hideg éjszakában, hogy tudjanak hóágyúzni, és akkor egy szakasz mégis síelhető lenne a hétvégére. A síterep marketingese szerint „még vannak zöld részek a pályákon, ami ilyenkor egy vicc Obertaurnben”. A lifteket azért beindítják a túrázók kedvéért.

A vorarlbergi Montafonban az első decemberi hétvégén snowboard cross világkupa versenyt tartottak volna, amelyet most hóhiány miatt nem lehet megrendezni és a FIS két héttel elhalasztotta a versenyt.

A meteorológusok abban egyetértenek, hogy ez a hét kedvezőtlen lesz a síelőknek. Aki síelni akar, annak maradnak a gleccserek. A következő hét egy kicsivel tűnik jobbnak, valamivel hidegebb lehet, talán már éjszaka beindíthatják a hóágyúkat. Bár az is igaz, hogy még mindig ősz van, ha türelmetlenek is vagyunk, még nem maradtunk le a télről. 
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% » SÍELŐK NAPTÁRA »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 19 vendég és 2 regisztrált felhasználó látogatja.