Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Bachledka: modern ülőlift épül a szlovák síterepen

2024.10.08. Bata Attila

Az idei szlovák síszezon talán legjelentősebb fejlesztését a lengyel határhoz közeli Bachledka síterepén találjuk. Decembertől már az új, hatszemélyes ülőlift visz fel a hegyre, de a lifthez közeli pályák behavazására is jelentős összeget költöttek.
A gorál Zdiar településhez közeli Bachledka (korábbi nevén Bachledová dolina) síterepe 1974-ben nyitotta meg kapuit. 2006-ban jelentős változás történt, az Immobau cég vette át az üzemeltetést, akik főleg az utóbbi évtizedben komoly változásokat hoztak. Nemcsak a síterep neve változott meg, hanem jelentős fejlesztéseknek is tanúi lehetünk. Például 2018-ban épült egy tízszemélyes kabinos, és télen-nyáron népszerű a fák lombkoronáinak magasságában kiépített tanösvény és kilátó.

A síterep három völgyéből eddig kettőben ülőlift vitt fel a csúcsra, mostantól a harmadikra is ülőlift jár. A Franková völgyben épült a Leitner hatszemélyes ülőliftje, amely a házigazdák szerint számos tekintetben Szlovákia legmodernebb felvonójának számít. Például a legnagyobb kapacitású lanovka (2950 fő/óra), és a leggyorsabb, az 1100 méteres és 230 méter szintkülönbségű utat 3 és fél perc alatt teszi meg a felvonó 66 darab ülése.
A kép az október 4-i sajtótájékoztatón készült (Kép: SITA)
A kép az október 4-i sajtótájékoztatón készült (Kép: SITA)
Az idei körülbelül 11 millió eurós (kb. 4,5 milliárd forint) beruházások legnagyobb tétele az új felvonó a maga 9,7 millió eurós (kb. 3,9 milliárd forint) költségével. Természetesen új felvonóhoz hóbiztos pályák kellenek, így a közeli piros pályák (7-es és 8-as) hóágyúzására is elköltöttek 1,4 millió eurót (kb. 560 millió forint). A pénz majdnem felét (4,9 millió euró) a szlovák állam biztosítja. Megszűntek a korábbi edzőközpontok, ahol a szlovák síelők készülhettek, így Bachledka fogadja majd a tehetséges fiatal sportolókat. Bachledkát kinevezték nemzeti edzőközpontnak, amelyhez jár az állami támogatás. A minisztérium szerint ez egy tesztprojekt, ha beválik, akkor két másik szlovák síközpontra is kiterjeszthetik.
A kép az október 4-i sajtótájékoztatón készült (Kép: SITA)
A kép az október 4-i sajtótájékoztatón készült (Kép: SITA)
A tervek szerint decemberben már az új lifttel indul a szezon. A síterep a magyar síelők körében is népszerű, a Magas-Tátra után még egy kicsit autózni kell a lengyel határ felé, Zdiar irányába. Zdiar környékén található három síterep (Bachledka, Strachan és Strednica) közös bérlettel síelhető, erről is hamarosan írunk. A lengyel határ közelsége meglátszik a vendégkörön. A síelők 40%-a onnan érkezik, a szlovákok száma a 35%-ot éri el Bachledkán.
A kép az október 4-i sajtótájékoztatón készült (Kép: SITA)
A kép az október 4-i sajtótájékoztatón készült (Kép: SITA)
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SÍTÁBOROK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.