Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Bagoly támadott sífutóra, fejsérülések a karmoktól

2016.02.09. Bata Attila

Ritka és fájdalmas balesetet szenvedett el egy kanadai sífutó, amikor egy esti sífutásnál kétszer is megtámadta egy bagoly. A végén még örülhetett is annak, hogy a bagoly karmai csak 16 helyen sértették fel a fejbőrét. Jót viccelődött, hogy ezentúl már sífutáshoz is bukósisakot kell majd viselnie.
Dr. Miloslav Bozdech, szemorvos a szokásos esti sífutását végezte a kedvenc pályáján kanadai Alberta tartomány Red Deer települése mellett. Amikor egy dombon csúszott lefelé, megtámadta egy bagoly a magasból. Bozdech először bedühödött, el akarta kapni, és ki akarta tömni a madarat, de később megenyhült, mégis csak a madár is a természet része.

Egy kis fejfájással, vérző fejjel, de a szemorvos folytatta a sífutást, amikor a bagoly újra lecsapott rá. A végén az orvosok 16 darab sérülést számoltak össze a fejbőrén a madár karmaitól.

Az áldozat próbált magyarázatot találni az esetre. Szerinte az is lehet, hogy a nyakában lévő fehér sál miatt, a bagoly nyúlnak nézhette, vagy a fejlámpa fénye nyugtalanította a madarat - írja a CBC News.

Bozdech elmondta, hogy ezek után is megy sífutni a megszokott helyére, legfeljebb a jövőben bukósisakot is kénytelen lesz felvenni.

Szakértők szerint nem gyakori, hogy baglyok megtámadják az embereket. Ez az év bizonyos időszakaiban fordulhat elő, vagy akkor, ha a madarat megzavarják. Valószínűleg a helyi madár, egy amerikai uhu volt a támadó. Ezek a ragadozó madarak ilyenkor szaporodnak, így fokozottan vigyáznak a fészkükre minden esetleges fenyegetéssel szemben. A támadásuk elég veszélyes lehet, hiszen a karmuk olyan erős, hogy azzal egy egeret, nyulat vagy egy mókust is meg tudnak ölni.

(A fenti kis képnek semmi köze a történethez, a kanadai Owl's Head síterepének honlapjáról való)
KOMMENTEK
Sörapu. | 2016.02.09. 09:50
Engem is szokott érni inzultus ragadozó madaraktól, bár tettlegességig még nem fajult a dolog.
Szokásos futó útvonalamon Fót és Mogyoród között, ami egy erdő mellett is elhalad júliusban - gondolom ez a szaporodási időszakuk - minden alkalommal, hangos vijjogással megjelenik egy ölyv (vagy valami hasonló középtermetű madár). Amikor észlel elkezd felettem kőrözni és minden körében egészen közel elhalad a fejem felett-mellett. Nehéz leírni, hogy milyen kellemetlen, ráadásul nem is tudsz mit tenni ellene.
Koffein | 2016.02.12. 17:16
Ezek szerint ez nem is biztos, hogy olyan egyedi eset?

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.