Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Bagoly támadott sífutóra, fejsérülések a karmoktól

2016.02.09. Bata Attila

Ritka és fájdalmas balesetet szenvedett el egy kanadai sífutó, amikor egy esti sífutásnál kétszer is megtámadta egy bagoly. A végén még örülhetett is annak, hogy a bagoly karmai csak 16 helyen sértették fel a fejbőrét. Jót viccelődött, hogy ezentúl már sífutáshoz is bukósisakot kell majd viselnie.
Dr. Miloslav Bozdech, szemorvos a szokásos esti sífutását végezte a kedvenc pályáján kanadai Alberta tartomány Red Deer települése mellett. Amikor egy dombon csúszott lefelé, megtámadta egy bagoly a magasból. Bozdech először bedühödött, el akarta kapni, és ki akarta tömni a madarat, de később megenyhült, mégis csak a madár is a természet része.

Egy kis fejfájással, vérző fejjel, de a szemorvos folytatta a sífutást, amikor a bagoly újra lecsapott rá. A végén az orvosok 16 darab sérülést számoltak össze a fejbőrén a madár karmaitól.

Az áldozat próbált magyarázatot találni az esetre. Szerinte az is lehet, hogy a nyakában lévő fehér sál miatt, a bagoly nyúlnak nézhette, vagy a fejlámpa fénye nyugtalanította a madarat - írja a CBC News.

Bozdech elmondta, hogy ezek után is megy sífutni a megszokott helyére, legfeljebb a jövőben bukósisakot is kénytelen lesz felvenni.

Szakértők szerint nem gyakori, hogy baglyok megtámadják az embereket. Ez az év bizonyos időszakaiban fordulhat elő, vagy akkor, ha a madarat megzavarják. Valószínűleg a helyi madár, egy amerikai uhu volt a támadó. Ezek a ragadozó madarak ilyenkor szaporodnak, így fokozottan vigyáznak a fészkükre minden esetleges fenyegetéssel szemben. A támadásuk elég veszélyes lehet, hiszen a karmuk olyan erős, hogy azzal egy egeret, nyulat vagy egy mókust is meg tudnak ölni.

(A fenti kis képnek semmi köze a történethez, a kanadai Owl's Head síterepének honlapjáról való)
KOMMENTEK
Sörapu. | 2016.02.09. 09:50
Engem is szokott érni inzultus ragadozó madaraktól, bár tettlegességig még nem fajult a dolog.
Szokásos futó útvonalamon Fót és Mogyoród között, ami egy erdő mellett is elhalad júliusban - gondolom ez a szaporodási időszakuk - minden alkalommal, hangos vijjogással megjelenik egy ölyv (vagy valami hasonló középtermetű madár). Amikor észlel elkezd felettem kőrözni és minden körében egészen közel elhalad a fejem felett-mellett. Nehéz leírni, hogy milyen kellemetlen, ráadásul nem is tudsz mit tenni ellene.
Koffein | 2016.02.12. 17:16
Ezek szerint ez nem is biztos, hogy olyan egyedi eset?

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.