Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Balhé egy illegálisan üzemelő sílift miatt Csehországban

2021.02.03. Bata Attila

Európa nagy részén jelenleg állnak a síliftek. A legtöbb sítereppel rendelkező országok közül csak Svájcban és Ausztriában lehet síelni, igaz az utóbbi helyen a turisztikai korlátozások miatt szinte kihalt a síterepek nagy része.
Részlet a lenti tudósításból
Részlet a lenti tudósításból
Több országban, így Csehországban is betiltották a covid alatt a síterepek üzemeltetését, azonban néhány üzemeltető megszegte a szabályokat. Lett is belőle balhé, amikor a helyi tévé kilátogatott egy síterepre, ahol az elvileg lezárt sífelvonó szállította a síelőket.

Hétvégén Csehország egyes régióiba megérkezett a régen várt havazás. Fájhat az ember, főleg a síterep üzemeltető szíve, hogy egy ilyen lehetőséget veszni hagyjon. Čenkovice síterepén szombaton be is indították a síliftet a tiltás ellenére. A turisztikai ágazatban szinte mindenki nehéz helyzetben van mostanában a korlátozások miatt. A vendéglátóhelyeket és a szálláshelyeket is sűrűn ellenőrzik, de egy üzemelő síliftet azért nehéz elrejteni a kíváncsi szemek elől.

Volt újság, amely a hír hallatán telefonon érdeklődött az üzemeltetőknél, akik arról tájékoztatták őket, hogy nincs síelés. A Nova Tv stábja inkább saját szemével szeretett volna megbizonyosodni a helyzetről, ezért a helyszínre utaztak.
Itt aztán forgatás közben dulakodásig fajultak az ellentétek a riporter és a korongos lift üzemeltetője között. Később a rendőrök vetettek véget a vitának, és ezzel együtt a síelésnek is.

Csehországban december 27. óta nem üzemelhetnek a síterepek. Nem ez az egyetlen síterep, amely megszegte a szabályokat mostanában. Több hasonló tudósítás is olvasható a cseh sajtóban. Volt olyan cseh síterep, amely azzal magyarázta a nyitást, hogy már annyi pénzük sincs, hogy az esedékes áramszámlát befizessék, így kívántak egy kis pénzhez jutni. Elmondásuk szerint eddig semmilyen állami segítséget sem kaptak.

A törvények megszegése után a síterep akár 3 millió koronás (kb. 41 millió forintos) büntetést is kaphat Csehországban.

Csehország a hétvége óta további szigorításokat vezetett be, főleg a külföldiek beutazásával kapcsolatban. A lanovkák üzemeltetését is szigorították. Eddig az ülőliftek szállíthattak utasokat, pl. túrázókat, de síelőket nem. Mostantól ez a lehetőség is megszűnik.
KOMMENTEK
bouquetk | 2021.02.03. 15:23
Ezt a videót legjobban Hacki Tamás tudná szinkronizálni.
HofEE | 2021.02.03. 19:50
Egzisztenciákat tönkretenni szabad. Köszönjük rettegők és köszi média.
Elendor | 2021.02.03. 20:06
A csehek jó arcok :D
skioutlet | 2021.02.03. 20:13
Helyreigazítást kérek. Ez egyszerűen nem igaz:
"Európa nagy részén jelenleg állnak a síliftek."

1.
A sihu mai adatbázisa alapján (ha jól számolom) 16 országban mennek a síliftek.
https://sielok.hu/hojelentes/europa.../rendhegy/csaknyitva/?all...
Igen, 7 országban nem.

2.
A két legnevesebb alpesi országban, Ausztriában és Svájcban mennek a síliftek!

Ezen felül egy videóból kiemelni egy pillanatképet éppen lehet, de nem korrekt!

A cikk szerzőjének, Batus Attilának mi a célja a bulvárszintű híradásával?
banhidit | 2021.02.03. 20:33
Átgondolandó, hogy milyen módon számolunk be egy szabad levegős, szabályokkal Covidot nem terjesztős egyéni sport esetén. Bizonyára nehéz megértetni a téli sportot kedvelőkkel, hogy miért gond a sportolásuk, és azokkal is, akik eddig ebből próbáltak megélni. Nálam már nem is jelenik meg a cikkben a kép. A szezonban csak kétszer voltam Eplényben idén, de minden alkalommal eszembe jutott, hogy milyen irigységet kelthet ennek a sportnak a hazai engedélyezése is, pedig lehetne örülni itt is és a cseheknél is, hogy a bezártságból egészséges körülmények között erősíthetjük fizikai egészségünket, és lelki állóképességünket. Sajnálom, ha tényleg büntetést kell fizetniük.
Bata Attila | 2021.02.03. 20:53
Kedves Skioutlet!

Köszönjük az észrevételeket.

1. Ugyanaz a lista, ha a jobb felső sarokból kivesszük a pipát, mutatja a nem üzemelő síterepeket is alul. Az utóbbiak száma sajnos nagyobb.
https://sielok.hu/hojelentes/europa.../rendlift/?allRows=1

Nem országok száma szerint érdemes nézni, mert a legtöbb síterep azokban az országokban található (pl. Franciaország, Olaszország, Németország, Szlovákia, Lengyelország stb), ahol állnak a liftek.

2. Szóról szóra ezt írtam. Svájcban és Ausztriában mennek a liftek.

Időről-időre bekerülnek "bulvárosabb" témájú cikkek. Ezek semmi mást nem szolgálnak, mint a változatosságot.
skioutlet | 2021.02.03. 21:35
Kedves Attila!

Köszönöm szépen a gyors választ. Próbálom megérteni.

Szerintem Európa nagy részén (16 ország, köztük Ausztria és Svájc semmiképpen nem nevezhető kis résznek) jelenleg működnek a síliftek. A cikk szerint viszont "Európa nagy részén jelenleg állnak a síliftek." Nem. Európa több országában vannak működő liftek, mint ahol nem. Persze csak abban az esetben hír ez, ha valaki pozitív hírt szeretne közvetíteni. De természetesen lehet a negatív végét is megfogni. Sikerült. Megint. "Mit mondjak magának?"
TZoli | 2021.02.03. 22:12
Én sem értem, hogy mi baj lenne ezzel a cikkel. El lehet mondani, hogy hülyeség némelyik rendelet vagy túl szigorú, de ettől a cikk az még korrekt. És Európa nagy részén jelenleg NEM működnek a síliftek. Ausztria és Svájc kis részén működnek, azok is felváltva vagy hétvégén. Olvasd el Stani-t.
D.Dani | 2021.02.03. 23:46
"Európa nagy részén állnak a síliftek". Ez pontosan így van, Svájc az egyetlen ország, ahol sok lift megy. Mint fentebb Attila írta, a több terep nem üzemel, mint amennyi igen, ha ezt nem terepenként, hanem liftenként néznénk, akkor szerintem még nagyobb lenne a különbség, mivel Ausztriában a legtöbb terep alig pár liftet üzemeltet, az északi és közép-keleteurópai országok meg alapból nem rendelkeznek olyan sokkal.
Negatív vége? Szerintem olyan őrült sok pozitívum nincs a jelenlegi helyzetben, lehetne rosszabb persze, ha mondjuk Svájc se működne, de azt azért nem mindenki engedheti meg magának (távolság, ár, karantén, teszt, stb). A többi síterepért meg nem tudom, hogy egyáltalán megéri-e a sok nehézség.
skioutlet | 2021.02.04. 05:32
Európai országok, ahol működnek síliftek:
Andorra, Ausztria, Bosznia, Bulgária, Finnország, Liechtenstein, Magyarország, Norvégia, Oroszország, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szerbia, Szlovénia, Ukrajna.

Európai országok, ahol nem működnek síliftek:
Csehország, Lengyelország, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Szlovákia.

Az európai országok (ahol vannak síterepek) közül 16-ban mennek síliftek, 7 országban nem.

Európa országokból áll. Mi a nagyobb rész?

„Európa nagy részén jelenleg állnak a síliftek.” Nem igaz.
Az európai síterepek nagy részén állnak a síliftek, ez igaz.
Sajnos vannak, akik nem értik a különbséget a két mondat jelentése között.
TZoli | 2021.02.04. 11:05
Tudom, hogy hihetetlen, hogy valaha teljesen elképzelhetetlen volt, de jelenleg az van, hogy február főműsoridőben „Európa nagy részén jelenleg állnak a síliftek.” Tudom, hogy nehezen emészthető, de ez van.
csenti | 2021.02.04. 11:37
Ezek az elvetemültek 8 cm-nél hosszabb pengéjű közveszélyes eszközökkel, álcázásul a lábukra kötve, veszélyeztetik a világot, miért nem lehet sízni ??
Smal János | 2021.02.05. 17:43
Akkor azert erdekes hogy pl Eplény is fullon jár napi 1500 fős limittel amit senki sem ellenőriz a 4 es ülőliftnél majd fél óras várakozás hosszú tömött sorokban javarészt maszk nélkül a fiatalok
Büfé is nyitva ehy pár cirsli mustar egy kenyér 1700 ft.

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.