Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Adományokat vár a bánkúti pálya a szörnyű lopás után

Fémtolvajok hordták szét a bánkúti sífelvonókat

2010.10.22. 2010.11.02. | frissítve: 2010.11.02.

Adományokat vár a bánkúti pálya a szörnyű lopás után Veszélybe került a bánkúti síszezon, miután szorgalmas tolvajok elloptak több kilométernyi, a sífelvonók biztosításában foltos szerepet játszó kábelt, amit pedig otthagytak, azt megrongáltak. Az alábbiakban közzé tesszünk egy számlaszámot, ahová a bánkútiak a felajánlott pénzösszegeket várják.
Frissítés A múlt héten beszámoltunk a bánkúti síterepen történt lopásról és vandalizmusról, amely kétségessé tette, hogy az idén lehet-e síelni Bánkúton. Az alábbiakban közöljük azt a számlaszámot, ahová a síterep üzemeltetői az adományokat várják. Adományok esetén az Alapítványnak jogában áll olyan igazolást kibocsátani, amely alapján a támogatás az adóalapból levonható.

A "BÁNKÚT" Tömegsportért, Ifjúsági- és Diákturizmusért Alapítvány számlaszáma: 10200139-27017470-00000000

Dr. Varga József, a Bánkúti Síklub elnöke elmondta: először május környékén vették észre, hogy valaki ellopta a légvezetékeket, majd azt, hogy az alumínium függesztékek egy részét is lefűrészelték. "Eddig soha sem kellett leszerelni, mert nem nyúltak hozzá, a megmaradt függesztékeket most kénytelenek voltunk leszedni és elzárni", mesélte dr. Varga József. A feljelentéseket a síklub minden esetben megtette, a tettes azonban ismeretlen maradt az eljárás végén, ezért a rendőrség lezárta a nyomozást.

Az utolsó döfés?

A mostani esetre néhány nappal ezelőtt figyeltek fel. "Feljöttünk, hogy megkezdjük a szezonra való felkészülést, és ez a kegyetlen látvány fogadott bennünket", mesélte az elnök. A tolvaj vagy tolvajok szorgalmasnak mutatkoztak, nem csak a könnyen hozzáférhető vezetékeket lopták el, hanem a harminc centi mélyen beásott kábeleket is, amelyeknek a sífelvonók biztonságos üzemeltetése miatt volt szükség. A temérdek szigeteléstől vastag, de rezet alig tartalmazó kábelekről az erdőben égették le a műanyagot a tolvajok, mint Varga úr elmesélte, az erdész meg is találta ennek a nyomait.

A vezetékek kiásása mellett a tolvajok a kapcsolóknak is nekiugrottak, de ahelyett, hogy szakszerűen leszerelték volna őket, szétverték, s bár ott hagyták a helyszínen, olyan mértékben megrongálták, hogy képtelenség visszaépíteni őket. A jegyzőkönyvi adatok szerint a mostani lopással okozott kár félmillió forint, a rongálással viszont körülbelül egymilliónyi kárt idéztek elő a kábeldézsmálók, akik amit tudtak, elvittek, amit nem, azt összetörtek. A májusi "beavatkozás" is legalább egymillió forintjába került a klubnak, ennél olcsóbban a legnagyobb jóindulat mellett sem tudták beszerezni a szükséges sodronyokat. Biztosításuk természetesen nem volt – "nincs az a biztosító, amelyik szerződést kötne velünk. Nincs körülkerítve, a pályák őrzését is képtelenség lenne megoldani", mondta az elnök, utalva arra, hogy az egyébként nem túl könnyen megközelíthető helyen a tolvajok gyakorlatilag napokon keresztül háborítatlanul garázdálkodhattak.

Minden segítség jól jönne

A majd két kilométernyi kábel és a kapcsolók, s más berendezések pótlására a síklubnak nincs pénze. "Annyira rövid itt a síszezon, hogy a bevételekből soha nem fog összejönni ennyi", válaszolta Varga József, amikor arról kérdeztük, mi lesz ez után, mihez kezd a klub? Éppen ezért arra kérte lapunkat az elnök, hogy tegyünk közzé egy felhívást, hátha reagálnak rá a sportkedvelő olvasóink. Eszerint: a síklub arra kér mindenkit, hogy aki tud, segítsem anyagokkal, kábelekkel, kapcsolókkal, esetleg szakmunkával – hogy mire van szükség, még pontosan nem tudni, a pontos leltár még most készül.

Forrás: www.boon.hu
KOMMENTEK
Graham Hill | 2010.10.22. 11:07
Ideje lenne visszahozni néhány törvényt Szent István korából!
Xero | 2010.10.22. 11:10
:(
tibor76 | 2010.10.22. 11:20
Az ilyen barbár cselekedettel az a baj, hogy most azt mondjuk, hogy ennyi meg ennyi millió forintos kárt okoztak. De ha elmerad a szezon, nem tudnak kinyitni? Na, ez az igazi kár. Mindenkinek. Ha nincs üzem, nincs bevétel, nincs pénz javítani. 22-s csapdája.
zozimoo | 2010.10.22. 11:30
Sajnos a történtek bekövetkezése várható volt. A pálya őrizetlen és kezeletlen mivoltjából adódóan. Egy ilyen volumenű "síközpont" többet érdemel... Bánkút mára csak árnyéka önmagának...
Solamon Salamon | 2010.10.23. 07:31
Ezek az emberek még nem ülnek börtönben az a baj!
Azt nem értem, ha nekem fémkereskedésem van, és behoznak több kilométer 3-4 cm vastag acélsodronyt, nem kell megkérdeznem honnan van, nem kell hívni a rendőrséget? Az is benne kell, hogy legyen a buliban. Innentől ez nem megélhetés, hanem maffia, és ebből él az ország negyede, a másik 3/4 pedig igyekszik megtermelni, az ilyen banda nagy fekete BMW-jét. Akiknek nem számít sem turizmus, sem ország érdeke, sem semmi.
nyika | 2010.10.23. 11:51
A rendőröknek addig tart a tehetségük, hogy az autósokat vegyék le. Az ilyen szemét bűnözők - akik biztos nem roma fémtolvajok - szabadon vannak. Ez egy ilyen ország.
snow17 | 2010.10.28. 13:09
Az a baj, hogy ebből valakik nagyon jól élnek, és azok, akik nem bántják őket ezen cselekedetük végzése közben, szintén nem a létminimum határán tengődnek.
De semmi baj, mert már készül a választási programom, és ha a Nép rám szavaz majd, akkor lehet belőlem akár még király is. :o)
1. minden fémkereskedést bekamerázni, a kameraképeket egyrészt rögzíteni, másrészt kitenni a webre.
2. a fémtolvajokra olyan csapatokat felállítani, mint Afrika egyes szigorúan védett nemzeti parkjaiban. Rosszabb esetben le is lőhetnek, ha rosszul viselkedsz.
3. a fémhulladék átvételét államosítani
4. Bánkútot és a hozzá hasonló létesítményeket nyárra tányéraknákkal körbezárni 2m-es körzetben.
5. minden nemű lopást 5 évnyi, talicskával végzendő autópálya-építéssel szankcionálni.
6. nagy összegű vérdíjak bevezetése.
józsikám | 2010.11.02. 20:20
Van egy javaslatom: miután a kohászati alapanyag gyártás már régen megszűnt kis hazánkban és minden begyűjtött fémet külföldre visznek (kivétel talán egy kis alumínium), amiből az államnak semmi haszna nincs. Ugyanakkor állhatja a BKV évi 200-300 milliós, a MÁV olykor 1 milliárdos vezetékpótlásának számláját, nem beszélve az áramszolgáltatóktól ellopott vezetékekről, a szobrokról, a sírkeresztekkel bezárólag. A javaslat: ha valaki talál az utcán vagy a kertjében 1-2 mázsa vasat, rezet, bronzot, stb és elviszi a MÉH-be, akkor neki kelljen fizetni, hogy letehesse; esetleg ingyen is otthagyhatja. Akkor már csak a csempészeket kell majd kordában tartani...
pump | 2010.11.04. 20:13
zozimoo-nak igaza van. Ha már felajánlások érkeznek a klubhoz, akkor azért is tegyenek hogy csúszhatóbb legyen a pálya, igényesebb legyen Bánkút. Gyönyörű táj, jó adottságok, mégis el van hanyagolva. Miskolcon lakom de inkáb autózok egy kicsit hogy ne kelljen minden tél elött a kövek miatt ujrawaxolni a deszkámat, amit jelzem nem a pályán, hanem a felvonó alatti sávban szerzett 20 centis karc miatt kellett. Be kell fektetni bánkútba hogy ne csak egy barlangfürdőnk legyen, hanem egy "síparadicsomunk" is. Sajnálatos hogy még ez a kár is sújtotta a pályát, de a kábelek pótlása szerintem nem elég ahhoz hogy hosszútávon bánkút síelhető pálya maradjon.

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KAPCSOLÓDÓ FÓRUM
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.