Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Adományokat vár a bánkúti pálya a szörnyű lopás után

Fémtolvajok hordták szét a bánkúti sífelvonókat

2010.10.22. 2010.11.02. | frissítve: 2010.11.02.

Adományokat vár a bánkúti pálya a szörnyű lopás után Veszélybe került a bánkúti síszezon, miután szorgalmas tolvajok elloptak több kilométernyi, a sífelvonók biztosításában foltos szerepet játszó kábelt, amit pedig otthagytak, azt megrongáltak. Az alábbiakban közzé tesszünk egy számlaszámot, ahová a bánkútiak a felajánlott pénzösszegeket várják.
Frissítés A múlt héten beszámoltunk a bánkúti síterepen történt lopásról és vandalizmusról, amely kétségessé tette, hogy az idén lehet-e síelni Bánkúton. Az alábbiakban közöljük azt a számlaszámot, ahová a síterep üzemeltetői az adományokat várják. Adományok esetén az Alapítványnak jogában áll olyan igazolást kibocsátani, amely alapján a támogatás az adóalapból levonható.

A "BÁNKÚT" Tömegsportért, Ifjúsági- és Diákturizmusért Alapítvány számlaszáma: 10200139-27017470-00000000

Dr. Varga József, a Bánkúti Síklub elnöke elmondta: először május környékén vették észre, hogy valaki ellopta a légvezetékeket, majd azt, hogy az alumínium függesztékek egy részét is lefűrészelték. "Eddig soha sem kellett leszerelni, mert nem nyúltak hozzá, a megmaradt függesztékeket most kénytelenek voltunk leszedni és elzárni", mesélte dr. Varga József. A feljelentéseket a síklub minden esetben megtette, a tettes azonban ismeretlen maradt az eljárás végén, ezért a rendőrség lezárta a nyomozást.

Az utolsó döfés?

A mostani esetre néhány nappal ezelőtt figyeltek fel. "Feljöttünk, hogy megkezdjük a szezonra való felkészülést, és ez a kegyetlen látvány fogadott bennünket", mesélte az elnök. A tolvaj vagy tolvajok szorgalmasnak mutatkoztak, nem csak a könnyen hozzáférhető vezetékeket lopták el, hanem a harminc centi mélyen beásott kábeleket is, amelyeknek a sífelvonók biztonságos üzemeltetése miatt volt szükség. A temérdek szigeteléstől vastag, de rezet alig tartalmazó kábelekről az erdőben égették le a műanyagot a tolvajok, mint Varga úr elmesélte, az erdész meg is találta ennek a nyomait.

A vezetékek kiásása mellett a tolvajok a kapcsolóknak is nekiugrottak, de ahelyett, hogy szakszerűen leszerelték volna őket, szétverték, s bár ott hagyták a helyszínen, olyan mértékben megrongálták, hogy képtelenség visszaépíteni őket. A jegyzőkönyvi adatok szerint a mostani lopással okozott kár félmillió forint, a rongálással viszont körülbelül egymilliónyi kárt idéztek elő a kábeldézsmálók, akik amit tudtak, elvittek, amit nem, azt összetörtek. A májusi "beavatkozás" is legalább egymillió forintjába került a klubnak, ennél olcsóbban a legnagyobb jóindulat mellett sem tudták beszerezni a szükséges sodronyokat. Biztosításuk természetesen nem volt – "nincs az a biztosító, amelyik szerződést kötne velünk. Nincs körülkerítve, a pályák őrzését is képtelenség lenne megoldani", mondta az elnök, utalva arra, hogy az egyébként nem túl könnyen megközelíthető helyen a tolvajok gyakorlatilag napokon keresztül háborítatlanul garázdálkodhattak.

Minden segítség jól jönne

A majd két kilométernyi kábel és a kapcsolók, s más berendezések pótlására a síklubnak nincs pénze. "Annyira rövid itt a síszezon, hogy a bevételekből soha nem fog összejönni ennyi", válaszolta Varga József, amikor arról kérdeztük, mi lesz ez után, mihez kezd a klub? Éppen ezért arra kérte lapunkat az elnök, hogy tegyünk közzé egy felhívást, hátha reagálnak rá a sportkedvelő olvasóink. Eszerint: a síklub arra kér mindenkit, hogy aki tud, segítsem anyagokkal, kábelekkel, kapcsolókkal, esetleg szakmunkával – hogy mire van szükség, még pontosan nem tudni, a pontos leltár még most készül.

Forrás: www.boon.hu
KOMMENTEK
Graham Hill | 2010.10.22. 11:07
Ideje lenne visszahozni néhány törvényt Szent István korából!
Xero | 2010.10.22. 11:10
:(
tibor76 | 2010.10.22. 11:20
Az ilyen barbár cselekedettel az a baj, hogy most azt mondjuk, hogy ennyi meg ennyi millió forintos kárt okoztak. De ha elmerad a szezon, nem tudnak kinyitni? Na, ez az igazi kár. Mindenkinek. Ha nincs üzem, nincs bevétel, nincs pénz javítani. 22-s csapdája.
zozimoo | 2010.10.22. 11:30
Sajnos a történtek bekövetkezése várható volt. A pálya őrizetlen és kezeletlen mivoltjából adódóan. Egy ilyen volumenű "síközpont" többet érdemel... Bánkút mára csak árnyéka önmagának...
Solamon Salamon | 2010.10.23. 07:31
Ezek az emberek még nem ülnek börtönben az a baj!
Azt nem értem, ha nekem fémkereskedésem van, és behoznak több kilométer 3-4 cm vastag acélsodronyt, nem kell megkérdeznem honnan van, nem kell hívni a rendőrséget? Az is benne kell, hogy legyen a buliban. Innentől ez nem megélhetés, hanem maffia, és ebből él az ország negyede, a másik 3/4 pedig igyekszik megtermelni, az ilyen banda nagy fekete BMW-jét. Akiknek nem számít sem turizmus, sem ország érdeke, sem semmi.
nyika | 2010.10.23. 11:51
A rendőröknek addig tart a tehetségük, hogy az autósokat vegyék le. Az ilyen szemét bűnözők - akik biztos nem roma fémtolvajok - szabadon vannak. Ez egy ilyen ország.
snow17 | 2010.10.28. 13:09
Az a baj, hogy ebből valakik nagyon jól élnek, és azok, akik nem bántják őket ezen cselekedetük végzése közben, szintén nem a létminimum határán tengődnek.
De semmi baj, mert már készül a választási programom, és ha a Nép rám szavaz majd, akkor lehet belőlem akár még király is. :o)
1. minden fémkereskedést bekamerázni, a kameraképeket egyrészt rögzíteni, másrészt kitenni a webre.
2. a fémtolvajokra olyan csapatokat felállítani, mint Afrika egyes szigorúan védett nemzeti parkjaiban. Rosszabb esetben le is lőhetnek, ha rosszul viselkedsz.
3. a fémhulladék átvételét államosítani
4. Bánkútot és a hozzá hasonló létesítményeket nyárra tányéraknákkal körbezárni 2m-es körzetben.
5. minden nemű lopást 5 évnyi, talicskával végzendő autópálya-építéssel szankcionálni.
6. nagy összegű vérdíjak bevezetése.
józsikám | 2010.11.02. 20:20
Van egy javaslatom: miután a kohászati alapanyag gyártás már régen megszűnt kis hazánkban és minden begyűjtött fémet külföldre visznek (kivétel talán egy kis alumínium), amiből az államnak semmi haszna nincs. Ugyanakkor állhatja a BKV évi 200-300 milliós, a MÁV olykor 1 milliárdos vezetékpótlásának számláját, nem beszélve az áramszolgáltatóktól ellopott vezetékekről, a szobrokról, a sírkeresztekkel bezárólag. A javaslat: ha valaki talál az utcán vagy a kertjében 1-2 mázsa vasat, rezet, bronzot, stb és elviszi a MÉH-be, akkor neki kelljen fizetni, hogy letehesse; esetleg ingyen is otthagyhatja. Akkor már csak a csempészeket kell majd kordában tartani...
pump | 2010.11.04. 20:13
zozimoo-nak igaza van. Ha már felajánlások érkeznek a klubhoz, akkor azért is tegyenek hogy csúszhatóbb legyen a pálya, igényesebb legyen Bánkút. Gyönyörű táj, jó adottságok, mégis el van hanyagolva. Miskolcon lakom de inkáb autózok egy kicsit hogy ne kelljen minden tél elött a kövek miatt ujrawaxolni a deszkámat, amit jelzem nem a pályán, hanem a felvonó alatti sávban szerzett 20 centis karc miatt kellett. Be kell fektetni bánkútba hogy ne csak egy barlangfürdőnk legyen, hanem egy "síparadicsomunk" is. Sajnálatos hogy még ez a kár is sújtotta a pályát, de a kábelek pótlása szerintem nem elég ahhoz hogy hosszútávon bánkút síelhető pálya maradjon.

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KAPCSOLÓDÓ FÓRUM
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.