Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Bohinj: viták miatt késik a síterep felturbózása

2012.10.06. Bata Attila

Bohinj: viták miatt késik a síterep felturbózása Tavasz vége óta kísérjük folyamatosan figyelemmel az utóbbi évek legnagyobb szlovén fejlesztésének sorsát. Az új liftek építése a Júliai-Alpokban, valamint Bohinj-Kobla síterep összekötése a szomszédos Soriska Planninával kissé lelassult, miután az egyik földtulajdonossal nem tudtak megegyezni.
Májusban még azt hittük, hogy az idén már látunk valamit a nagyszabású szlovén tervekből. A tervek szerint két év alatt, 50 millió eurós beruházással, jelentősen megújulna Kobla síterepe, amely már most is az új nevén (Bohinj 2864) szerepel az idei prospektusokban.

A szlovén minisztérium május végén 40 évre koncesszióba adta egy ljubljanai cégnek a területet, akik hamar összeszedték a pénzt, és nyilvánosságra hozták a terveket. Ezekben 25 kilométer teljesen behavazható pálya, és az egész síterep központjának szánt három kabinos lift szerepelt. A beruházás 150.000 vendéggel számolt az első szezonban, de a teljes kapacitást 400.000-re becsülte.

Az megújult terep térképe
Az megújult terep térképe
A beruházáshoz szükséges engedélyek beszerzése több-kevesebb sikerrel történt a nyáron. Folyamatosan nőtt a beszerzett engedélyek és az építkezéshez hozzájáruló földtulajdonosok száma. Ahogy várni lehetett, a végére maradt valaki, akivel nem tudtak megegyezni. Több mint hetven aláírás mellől már csak egy hiányzik. Az egyik étterem tulajdonosa milliós nagyságrendű kártérítést kér, állítása szerint korábban milliókat költött arra az étteremre, ahová az egyik új lift állomása kerülne.

Szlovéniában létezik egy törvény az ilyen esetekre, ahol az állam – megfelelő kártalanítás mellett – kisajátíthatja a területet. A befektetők szerint ez a lépés legalább két hónappal csúsztatja el a projektet, amely azonban azt is jelenti, hogy hiába lesznek meg a papírok novemberre, a várható időjárás miatt a munkálatokkal már nem tudnak olyan tempóban haladni, hogy ezt a késést behozzák.

A régió reklámfilmje
Az eredeti tervek szerint az idén 2012.12.12-én pontosan 12 órakor adták volna át az első szakasz fejlesztéseit. A késés miatt a munkálatok nagy része szezonzárás utánra marad, így 2013 decemberében az elmaradt és a tervezett fejlesztésekkel együtt indulhat Bohinj 2864.

KOMMENTEK
százas | 2012.10.07. 21:57
ennyi 13-mal baj lehet...

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.