Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Bosznia: az idei szezon katasztrófa volt

2014.02.20. Bata Attila

Sajnos, sokan már múlt időben beszélnek a 2013/2014-es boszniai szezonról. A helyi sajtó szerint az idei szezon véget ért mielőtt elkezdődött volna. Teljes hóhiány, rendkívüli enyhe időjárás, elmaradó síelők és ennek következtében hatalmas veszteségek azoknak, akik a síelésből élnek.
Kép: Olimpijski centar Jahorina
Kép: Olimpijski centar Jahorina
Pedig milyen szép volt még minden novemberben! November 27-én 67 cm hó hullott a legmagasabban fekvő boszniai meteorológiai állomáson, a Bjelasnica síterep közelében. Az alacsonyabb síterepeket is 30-40 cm hó borította, így december elején egymás után nyitottak a kisebb boszniai síterepek. A nagyobbak természetesen még kivártak, és csak későbbre időzítettek, bár akkor még ők sem sejthették, hogy a november végi hóvastagságot máig (február 20-ig) sem érik el. A hóvastagság fokozatosan csökkent, december közepén érkezett még egy kevés utánpótlás, ám azóta tényleg elköltözött a tél a boszniai terepekről.

A helyi sajtó óriási veszteségekről számol be. A már korábban is említett egykori olimpiai síterep, Bjelasnica, összesen 20 napot volt nyitva az idén. Ez is jórészt a hóágyúknak köszönhetően sikerült. Ezen a héten a szél elfogyasztotta a maradék havat is, így jelenleg itt zárva tartanak.

A legjobb síterepen, Jahorinán sem jobb a helyzet. A december 11-i nyitás óta eddig 40 napot voltak nyitva, de ebből 30 napon át csak egy hóágyúzható pálya üzemelt. Az egyik helyi szálloda szerint csak január végéig kétezren törölték korábbi foglalásaikat és a visszamondások februárban is folytatódtak. A síterep szerint tavaly januári 1 millió KM után idén januárban csak 70 ezer KM volt a forgalmuk. Az idei az utóbbi 10 év legrosszabb szezonja.

Több síterep marketingese is megerősítette, hogy ide a vendégek elsősorban síelni jönnek, hiába kínálnak alternatív időtöltéseket, az nem érdekli annyira a vendégkört. Több helyen is csökkentették a szálláshelyek árait, de a lovaglás, túrázás vagy a siklóernyőzés annyira nem vonzó síelés nélkül.

Vlasic síterepe is korán nyitott, de aztán jött a fekete leves. December 20. és január vége között, az egyik legfontosabb időszakban, nem volt hó, így nem voltak síelők sem. A síterep vezetője szerint tavalyhoz képest síelőik és bevételeik 90%-át vesztették el eddig!

Ahogy már az egyéb időjárás sújtotta síterepeknél megjegyeztük, komoly következményei lehetnek annak, ha csak a költségek merülnek fel, és a bevételek elmaradnak. A mostani szezon pénzügyileg komoly érvágás a boszniai terepeknek, kérdés milyen kihatással lesz a jövőbeli fejlesztésekre, például a már tavaly óta épülő és a tervek szerint jövőre elkészülő jahorinai szuperkabinos finanszírozására. Fájó belegondolni, hogy nem is olyan régen, 2006-ban, ebben az időszakban mérték a fent említett állomáson az eddigi legmagasabb hóvastagságot 345 centiméterrel.

A márciusra szóló időjárási előrejelzésből nem érdemes semmi következtetést levonni, csak reménykedni lehet, hogy márciusban megjavul az időjárás, és valami megmenthető ebből a szezonból.

KOMMENTEK
foldesjimko | 2014.02.21. 08:00
...és nem csak Boszniában... (sajnos)
Peverell | 2014.02.21. 14:10
Nagyon sajnálom őket! - február végén, azaz a napokban terveztünk ide (Jahorina) egy 3-4 napos hosszú hétvégét, de amikor múlt héten megláttam a webkamerás képeket... elszomorító :(

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.