Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Jahorina: közvetlen kabinos lift a szarajevói repülőtérhez?

2019.11.24. Bata Attila

A boszniai síterep igencsak ambiciózus terveket jelentett be az utóbbi időkben, ezek közül is kiemelkedik a közeli repülőtér és a síterep összeköttetése egy ülőlifttel.
Az 1984-es Téli Olimpia egykori színhelye az utóbbi időben a Balkán legjobb síterepei közé fejlesztette magát, de úgy látszik, a tervekben nincs megállás.

A síterep egyik legfontosabb célja, hogy a vendégek és az alkalmazottak a lehető legkönnyebben jussanak fel a hegyre, amely most még nem a legkönnyebb közúton. Az idén nyáron, lakossági panaszok után, nekiálltak az összekötő út négykilométeres szakaszának rendbetételéhez, mindenki abban reménykedik, hogy szezonkezdetre el is készülnek.

A síterep szerencsés adottsága, hogy a szarajevói repülőtér, ahová Budapestről is el lehet jutni, közel fekszik a sípályákhoz. A kötélpályás összeköttetés ötlete már jó 10 évvel ezelőtt felmerült. Akkor az első szakasz egy részét meg is építették, de az építkezés megakadt.
A lift tervezett útvonala Szarajevó és Jahorina között
A lift tervezett útvonala Szarajevó és Jahorina között
A projekt jelenleg előkészítés alatt áll. Egy 17 kilométer hosszú kabinos lift kapcsolat kötné össze a Szarajevó keleti részét a sítereppel. A tervek szerint a lift a Vraca Emlékparkból (Spomen-park Vraca) indulna. Ide helyi járatokkal lehetne eljutni a városközpontból, illetve a közeli repülőtérről. Ezen felül, egy hatalmas parkolót is építenének, így az autóval érkezőknek sem kellene felhajtaniuk a hegyre.

A síterep egyéb fejlesztésekben is aktív. November végére tervezik átadni az új kabinos liftet és a mellette épülő három új pályát. Erről és a további lehetséges fejlesztésekről, valamint az évek óta leállt Jahorinaekspres (Pale és Jahorina) közötti tervezett liftről hamarosan külön cikkben írunk.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.