Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Jahorina: hatalmas fejlesztések, öt új sílift épül idén

2021.12.09. 2021.12.20. Bata Attila | frissítve: 2021.12.20.

Nehéz szavakat találni az idei fejlesztésekre a boszniai Jahorina síterepén. Tavaly minden idők legjobb szezonját zárták, ezek után az idén komoly fejlesztésekkel rukkolnak elő. Ügyes átszervezésnek (is) köszönhetően öt új lift épül az idei szezonra, egy kabinos, két hatszemélyes és két húzólift!
Az új kabinos
Az új kabinos
Tavaly a járvány miatt mínuszba kerültek az Alpok síterepei. Nem így a Szarajevóhoz közeli Jahorina, amelyet 256 ezer síelő keresett fel és a bevételek 26%-kal emelkedtek a megelőző szezonhoz képest. Ehhez kellett, hogy itt a járvány alatt is lehetett síelni, valamint az előző szezon nagyon havasra sikeredett a Balkánon. Május 5-én zárták a szezont, összesen 125 napot voltak nyitva.

Kétségtelenül a Balkán legdinamikusabban fejlődő síterepe, amelyet már a magyar síelők is felfedeztek maguknak, az előző szezonban a síterep beszámolója szerint főleg decemberben érkezett sok magyar.
A nyitás utáni napokban
Akkor, nézzük mi lesz idén. Óriási változások. A következőkben felsorolt fejlesztéseknek köszönhetően megduplázódik a síterep és a liftek kapacitása. Szintén 50%-kal növekszik a hóágyúzható pályák hossza, és negyedével nő a megvilágított pályák hossza.

Poljice kabinos

Kétségkívül ez a szezon legnagyobb és legfontosabb beruházása. A 10 személyes kabinos óránként 3600 utast szállíthat. Természetesen a legmodernebb technológia összes vívmányával. A kinézetre is adnak, a völgy- és hegyállomásokat az olasz Pininfarina tervezte. A völgyállomásban kapnak helyet a kiszolgáló egységek, a hegyállomás pedig a megújult Olimpijski bar mellé került.

Az ügyes átszervezés egyik legfontosabb eleme, hogy az új kabinos a korábbi hatszemélyes lift nyomvonalán halad, és átépítve annak állomásait használja. A hatszemélyest pedig áthelyezik és új pályát építenek mellé.

Két hatszemélyes lift

A Rajska-völgy a síterep egyik legnépszerűbb és zsúfolt pontja. Ide került a hasonló nevű (Rajska dolina) felvonó, amely csökkentheti a korábbi sorokat. A sítérképen 4-es és 5-ös húzóliftek közé beszorított új lift a tavalyi 4-es, idei számozása szerint a 10-es pálya felett közlekedik. Szokás szerint ezt is a Leitner építette, kb. 8,5 millió euróért.

A Trnovo felvonó a hasonló nevű régió Obucina részét köti be a rendszerbe. Ez egy népszerű üdülőövezet számos szálláshellyel. Ezen a részen új, hóágyúzható pályát (piros 9-es Obucina) is kialakítottak. A legkisebbnek is ide érdemes jönni, síovoda és varázsszőnyeg várja őket nem sokkal az új lift völgyállomása felett. Idekerült az új kabinos miatt elbontott hatszemélyes lift. A hatszemélyes liftek egyenként 2400 utast szállíthatnak óránként.

Két húzólift

A már említett és a legszebb résznek tartott Rajska-völgy további két csákányost is kap, amelyek egymáshoz csatlakoznak. Az alsó Javor csákányos a Skocine hatszemélyes hegyállomásától indul, és 670 méter után szállhatunk át a Spust tányérosra, amely az 1984-es olimpia hasonló nevű lesikló pályához szállítja az utasokat. A két húzólift óránként 1950 síelőt tud szállítani.

Hóágyúk

Az olasz Technoalpin eddig 11 kilométernyi pályán építette ki a hóágyúzás feltételeit. Ehhez most további hét kilométert tettek hozzá, szélesebb pályákkal és nagyobb teljesítményű hóágyúkkal. Utóbbiakból 29 újat vásároltak.

Novak Djokovics pálya kivilágítása

A síterep nagyon büszke arra, hogy a szerb tenisz világsztár engedélyezte, hogy sípályát nevezzenek el róla. Világítással, esti síeléssel eddig is működött a pálya. Az újdonság, hogy az eddig 1000 méternyi kivilágított pályán lehetett csúszni, mostantól az összes pályaszakasszal együtt ezt 5 kilométeresre növelték.
Esti síelés

Az Ogorjelica lift átépítése

Ez a lift még az olimpia idejére emlékeztet. Az idei felújítása a völgy- és a hegyállomást érintette. A kétszemélyes székek maradtak, nem cserélték le őket nagyobbakra, azonban dizájnban kissé változtak.

Olimpijski bar

A hegytetőn, a víztározó mellett található Olimpijski bar a síterep egyik legfelkapottabb vendéglője. Most kívül-belül megújul. A teraszát kibővítették, így már 100 ülővendéggel több gyönyörködhet innen a környékbeli hegyekben. A mellette épült új kabinos hegyállomásával fedett átjáró köti össze, így rossz időben is kényelmesen el lehet jutni a vendéglőbe.

Zip Line

Hosszban még nem éri az Alpok leghosszabb létesítményeit, de 210 méteren is lehet adrenalin élményt elérni az idén épült átcsúszón. A már említett új kabinos hegyállomása mellett épült.

Építkezések

A síterepen mintha valami ingatlan boom menne végbe. Sorra épülnek a szálláshelyek az idén is, egymást érik az építkezések. Kell is, mert a hírek szerint az idei szilveszterre már most elkeltek a szállások. Az ingatlanok értéke rendkívüli mértékben emelkedett az utóbbi négy évben.

A szálláshelyekhez kapcsolódik, hogy Novak Djokovics szülei a szezon előtt meglátogatták a síterepet és a helyi önkormányzattól telket kaptak, amelyen a hírek szerint szállásokat fognak építeni.

A szálláshelyeken kívül a fenti újdonságok építése is zajlott a síterepen, majdnem végig két műszakban. Az egész síterep tényleg úgy nézett ki, mint egy hatalmas építkezés. A nyári szezon az építkezések miatt eléggé korlátozott volt a turistáknak.

Azonban a tél már más világ lesz. A fejlesztéseknek köszönhetően a szezonban 24 pálya, összesen 47 kilométer hosszban várja a síelőket, akiket 16 darab felvonó szolgálhat ki. A síliftek óránkénti összkapacitása eléri a 28 800 főt.

Decemberi események

A szezon azonban már szilveszter előtt beindul, pontosabban a december 3-5-i hétvégén kezdődött koncertekkel és gasztronómiai fesztivállal. Biztos nincs olyan síterep az Alpokban, amely balkáni zenével és kebab fesztivállal várja a síelőket.

Ha valaki most menne, arra is van egy érdekes ajánlat. December 9. és 12. között a síbérleteket féláron adják, vagyis egy napijegy 14 euróba, egy háromnapos bérlet 33 euróba kerül. Utóbbi összegért egy napijegyet sem nagyon kapunk máshol, de az nem garantált, hogy minden pálya üzemelni fog.

A síterepen nem kérnek semmilyen Covid-igazolást vagy tesztet. Az országra érvényes szabályokért a konzuli oldalt érdemes felkeresni. Több hazai szervező visz síelőket Jahorinára, magyar snowboardiskola is működik a síterepen. A 2021/22-es szezon ajánlatait itt tudjátok megnézni.
KOMMENTEK
Garajc | 2021.12.13. 11:46
Bitang nagy hó van már most is Jahorinán (120cm). De az egész Balkánon fennséges méretűvé hízott a hótakaró. Jelenleg Bulgáriában ömlik a hó és hétvégén már az egész Balkánon újabb kiadós havazás várható (még Görögország déli részére (40-70cm) és Törökország Isztambulhoz közel eső hegyeire (40-120cm) is jut bőven) ...

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.