Menü ≡

Jahorina: új kabinos lift és sípályák a boszniai síterepen

2019.12.09. | Szerző: Bata Attila
Az egykori Jugoszlávia síterepén 1984-ben még téli olimpiát rendeztek. Egy hosszabb hanyatlás után gyors tempóban fejlődik a síterep.
h i r d e t é s
Folytatódik az olasz Leitner cég és a boszniai síterep együttműködése. A dél-tiroli cég eddig már három ülőliftet épített a síterepen, és idén kezdték meg a negyedik liftjük, helyben az első kabinos, üzembe állítását.

Az új lift nyomvonalát az előző évek tapasztalatai alapján tervezték meg. A síterep legnépszerűbb pályát egyetlen ülőlift (Poljice) szolgálja ki, azonban erős szél vagy egyéb kedvezőtlen időjárási körülmények között a liftet gyakran le kell állítani. Ilyenkor az időjárás szinte kettévágja a síterepet, megnehezíti a kapcsolatot a Rajska dolina rész irányába.
Összefoglaló az építkezésről
Az átadás napjára a tél is megérkezett
A helyiek az elmúlt években a legnagyobb széllökések idején kimentek a hegyoldalba, ahol lehet megmérték a szélerősséget és rajzoltak egy olyan nyomvonalat, amely leginkább szélvédettnek tekinthető a környéken.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Ehhez még a modern technológiai is társul, hiszen a Leitner egy szélnek jobban ellenálló, tízszemélyes kabinost épített. A 36 darab kabin a Vucijevo parkolótól indul és 1100 méter után csatlakozik be az 1-es pályához. Az új liftet Partizán névre keresztelték el. Nem kell politikai megfontolásokat keresni, a közeli, és sajnos már régen felújítandó állapotba került, közel 100 éves Partizán kőházról kapta a nevét.

Az új lifttel tényleg suhanni lehet majd, hiszen 3 perc alatt teszi meg az utat és óránként akár 2700 utast is szállíthat. Ezt már az első decemberi hétvégén ki is próbálhatták a helyiek és megtörtént az új lift hivatalos átadása is.
Az új lift környékén három új pálya is épül, összesen kb. 5 kilométer hosszban.
A másik Poljice lift, a húzólift is átalakult. Ez a tányéros kapta a legnagyobb terhelést a síterep felvonói közül, már megérett a felújításra. A tányéros helyére 850 méter hosszan egy csákányost állítottak be, ezzel megduplázódott a lift kapacitása.

A kabinos liftet november 30-án adták át, a síszezont december 4-én kezdték meg. A szezonnyitó bulit december 7-én tartották, ahol a 70-es és 80-as évek sztárja, a Roxy Music egykori énekese, Bryan Ferry lépett fel.
2020.01.02. 22:16:23 matkovic
Ez igen! Ráfért már a Jahorinára egy modern felvonó (persze a 6 személyes buborékos se semmi)! Ezzel emelkedett a bérletár, de fene bánja! :)
Szólj hozzá Te is!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% » SÍELŐK NAPTÁRA »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »