Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Mikor ragyoghat Jahorina újra a régi fényében?

2009.10.02. Bata Attila

Az 1984-es Téli Olimpia síversenyeinek otthont adó egykori jugoszláv, ma már boszniai síterep múlt héten tartotta meg szezon előtti több napos konferenciáját, amelyre negyven utazási iroda érkezett. A cél, hogy hamarosan minőségi, európai síterep váljon az egykor szebb napokat látott síközpontból.
A város idegenforgalmi vezetői szerint elhárultak az akadályok, és most már megnyílt az út, hogy Jahorina ismét népszerű legyen az európai síelők körében, ehhez persze nem kell más, csak az infrastruktúra fejlesztése és a minőségi turizmus kialakítása. Az előző időszak megmutatta, hogy lepukkant síterepre nem igazán szeretnek járni a síelők, így a helyiek komoly reményeket fűznek már az idei fejlesztésekhez is.

Amint már korábban írtuk, két hatszemélyes liftet építenek a síterepen, amellyel az olasz Leitner céget bízták meg. Az egyik hatszemélyes az egykori egyszemélyes Poljice lift nyomvonalára kerül, a másik pedig az egykori Ogorjelica 1 lift helyén épül meg. Az alapozással, földmunkákkal és a betonozással jól haladnak, a tervek szerint október 5-én érkezik a speciális helikopter, amely beemeli az új liftek tartóoszlopait.

A szezonra a szállodások is készülnek. Itt is tanultak az elhibázott előző szezonból, vagyis az árak az összes szálláshelyen minimum 20 százalékkal, de néhány helyen akár 30 százalékkal is csökkenek az idei szezonra. A síterep környékén körülbelül 4000 vendégágy található, amelynek a nagyobb része megfelelő színvonalú szálláshelyeken üzemel. A szezon a december 10-12-i hétvégén indul hatalmas médiafelhajtással, élő közvetítés az országos televízióban, koncertek, bulik, és minden, ami ilyenkor Európa más terepein is szokásos. A boszniai síterepek tettek egy javaslatot az oktatási minisztériumnak is, hogy az iskolák síszünetét halasszák egy kicsit későbbre. Jelenleg januárban lehet kiadni a síszünetet, de ilyenkor még eléggé bizonytalan hóviszonyok fogadják a síelőket. A síterepek azt szeretnék, az európai szokásokhoz hasonlóan, ha 2010-ben február 14. és 28. közé esne a síszünet, ilyenkor már jobbak a körülmények a pályákon. A pletykák szerint a minisztériumot nem nagyon hatotta meg a kérés, és ragaszkodnak a már ötven éve megszokott korai időszakhoz.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.