Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Bovec-Kanin: befektetőt várnak a síterep megmentésére

2024.05.16. Bata Attila

A héten nagyon várták az egykori miniszterelnök asszonyt, jelenleg az infrastrukturális fejlesztésekért felelő minisztert, Alenka Bratušeket a Goriška régióba, hiszen az elmúlt hetekben több pletyka is szárnyra kapott a Bovec-Kanin síterep jövőjével kapcsolatban.
Kép: Kanin Sella Nevea
Kép: Kanin Sella Nevea
A szlovénok szeretik hangsúlyozni, hogy Kanin Szlovénia egyetlen magashegyi síterepe, így az ország legjobb adottságú terepének a megmentése sokat jelentene a helyi síelőknek. Ezen a héten például még mindig két méter feletti a természetes hó vastagsága a hegyen, még akár síelni is lehetne, de nincs pénz a sícentrum felújítására.

Tavaly ellentétes folyamatokat láttunk a szlovén síterepeken. A szlovén kormány kilenc síterepnek nyújtott pénzügyi segítséget és évtizedek óta nem látott négy évszakos fejlesztések indultak be a szlovén hegyekben. Kanin ebből kimaradt. Az itteni helyzet kissé összetett, a fejlesztéseket 1-2 évvel ezelőtt kb. 50-55 millió euróra becsülték, ez nagyságrendileg a teljes összeg, amelyet a többi szlovén síterep kapott „ajándékba” a szlovén kormánytól.

Az ötvenéves főliftet már nem lehetett biztonságosan üzemeltetni, felújítás hiányában nem kapott üzemeltetési engedélyt, így az előző síszezon teljesen elmaradt Bovecen. A síterepet a helyi önkormányzat üzemelteti, amelynek nincs pénze a fejlesztésekre.
A meteorológiai állomás webkamerája 2260 méteren. Jelenlegi hóvastagság 228 cm.
A meteorológiai állomás webkamerája 2260 méteren. Jelenlegi hóvastagság 228 cm.
Hetek óta keringenek hírek a szlovén sajtóban az esetleges befektetőkről. Az egyik lehetséges érdeklődő egy belgrádi cég, amelynek tulajdonosa az egyre jobban eladósodó boszniai Jahorina síterepét vezeti. A kapocs a szlovénok (vagyis még az egykori Jugoszlávia) sikeres síelője, Bojan Križaj lehet. Križaj nyolc világkupa győzelmet aratott szlalomban, 1982-ben pedig ugyanebben a számban világbajnoki ezüstérmes lett Schladmingban. Azóta sikeres lett az üzleti szférában, számos turisztikai befektetéssel, például Jahorinán is.

A miniszter konkrét nevek említése nélkül elmondta, hogy „2-3 ajánlatot” kaptak a síterep üzemeltetésére, amelyeket tanulmányoznak. A szlovén kormány terve, hogy a síterepet magánbefektetővel közösen üzemeltesse. PPP típusú (Public-Private Partnership – köz- és magánegyüttműködés) projekt előkészítése várhatóan hosszabb időt igényel, feltéve, hogy találnak megfelelő befektetőt. Amennyiben nem sikerül komoly, szakmai befektetővel megegyezni, akkor a szlovén kormány kénytelen lesz más megoldást keresni a síterep üzemeltetésére.

A hírek szerint nyár elejére kiderülhet, hogy akad-e megfelelő szakmai érdeklődő, akivel el lehet kezdeni a tárgyalásokat. Amennyiben nem találnak komoly jelentkezőt, akkor a szlovén állam várhatóan megvásárolja a síterepet az önkormányzattól, és külön céget hoz létre annak üzemeltetésére.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástipp
Hotel Mangart csillagcsillagcsillagcsillag
4 csillagos hotel Bovec szélén, a sífelvonótól 1.800 m-re. Az épület legfelső szintjén egy kis wellness részleg került kialakításra, ahonnan páratlan kilátás nyílik a hegyekre.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.