Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Bovec-Kanin: továbbra is bizonytalan a síterep jövője

2024.02.18. Bata Attila

Az idei síszezon teljesen elmaradt Szlovénia legmagasabb síterepén. Ezt már ősszel is sejteni lehetett, de azóta még nem érkezett megoldás. A helyi önkormányzat a síszezon végére nagyon szeretne választ kapni, hogy mi lesz a sorsa a boveci sípályáknak és felvonóknak.
Kép: Kanin Sella Nevea
Kép: Kanin Sella Nevea
A muzeális, „kiöregedett” felvonó felújítására nem volt pénz, így azt le kellett állítani az idei szezonra. Ezzel együtt a szlovén oldalon megszűnt a síelés is. A szomszéd olasz síterep érdeklődést mutatott a szezon előtt, hogy az onnan elérhető szlovén részeket üzemeltetnék, azonban megállapodás nem született.

A Bovec-Kanin felvonóinak felújítása már évek óta kérdés Szlovéniában. Korábbi árakon 50-60 millió eurós tervek születtek ennek megvalósítására, azonban a pénz még nagyon hiányzik. Ekkora összeget befektetők nem fognak betenni a felújításba. Ennek hiányában az egyetlen lehetséges jótevő, a szlovén állam, pedig igencsak húzza a száját.

A szlovén állam évtizedek óta először, az idei szezonban komoly sípálya fejlesztéseket indított meg. Kilenc szlovéniai síterep újul meg, számos új lifttel. A teljes összeg nagyságrendileg nem sokkal több, mint amit Kaninra kellene költeni. Így nézve, az érvelés érthető, hogy ebből az összegből más, a covid miatt sújtott, szlovén síterepeket is tudnak támogatni. Külön törvény készült Kanin megmentésére, azonban ebből nem lett semmi.
Tábla az olasz-szlovén határon
Tábla az olasz-szlovén határon
A síterepet a helyi önkormányzat (Bovec) vállalkozása üzemelteti. Amikor kiderült, hogy az idei szezonnak lőttek, itt is elkezdték keresni a felelősöket. Szokás szerint mindenki mindenkit hibáztatott, a cég vezetéséből sokan lemondtak, akik nem, azokat kis túlzással az önkormányzat küldte el.

A hegyoldal nyáron szép bevételt termelt, amely kitartott egy ideig, de ősz óta nincs bevételük. Az alkalmazottak számát csökkenteni kellett. Jelenleg 4 alkalmazott végez állagmegóvó és karbantartási munkálatokat, pl. többek között havazások után ők végzik a lavinaveszély elhárítását. Az üzemeltető elmondása szerint most is méteres a hó a hegyen, de a kabinos felvonó januári meghibásodása óta a síterep már kizárólag csak az olasz oldalról érhető el. A nyári pénz már elfogyott, januártól az önkormányzat fedezi az alkalmazottak bérét és a munkálatok költségeit.

Az üzemeltető cég lemondatott vezetője még mindig nem tudta átadni a munkáját, mert nincs kinek. Az állást a vezetőségnek kellene kiírnia, de onnan sokan távoztak.
A pénteki önkormányzati ülésen elhangzott, hogy a helyzet bizonytalan. Az önkormányzat a szezon végéig megtartja az üzemeltető céget és fizeti a költségeket. Azonban, legkésőbb a szezon végére már végleges választ várnak az államtól, hogy mi a tervük Bovec-Kaninnal.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Residence Soca
Önellátó, luxus alpesi apartmanok a Triglav Nemzeti park szívében, Bovec-Kanin felvonójától 12,8 km-re.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Mangart csillagcsillagcsillagcsillag
4 csillagos hotel Bovec szélén, a sífelvonótól 1.800 m-re. Az épület legfelső szintjén egy kis wellness részleg került kialakításra, ahonnan páratlan kilátás nyílik a hegyekre.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.