Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Készülnek az új sífelvonók Szlovéniában

2023.09.12. Bata Attila

Az idei tél igen komoly változást hoz a szlovéniai síterepeken. Összesen nyolc síterepen modernizálnak vagy építenek új felvonókat kb. 80 millió eurós költséggel. A tervek szerint a következő szezonban az összes liftnek üzemelnie kell.
Vogel, itt egy tízszemélyes épül (Kép: finance.si)
Vogel, itt egy tízszemélyes épül (Kép: finance.si)
A legismertebb szlovén síterepek közül Kanin és Kranjska Gora marad ki a fejlesztésekből. Kanin jövője nem egyértelmű. Fejlesztések kellenek, pénz kell hozzá, de jóval több annál, mint amit a mostani pályázat kínál. Így nincs értelme belefogni egy új lift építésébe, ha nincs átfogó terv az egész síterepre. Kranjska Gorának ismét meggyűlt a baja a környezetvédelmi hatóságokkal és nem sikerült beszerezniük a szükséges engedélyeket az új felvonóhoz.

Azonban nyolc másik szlovén síterep úgy döntött, hogy él a kedvező ajánlattal, vagyis a fejlesztések 80%-át az Európai Unió pénzéből fedezik, a lifttársaságoknak a maradék 20%-ot kell biztosítaniuk.

Összesen 1 db tízszemélyes, három darab hatszemélyes és hat darab négyszemélyes épül az alábbi síterepeken: Maribor-Pohorje, Rogla, Kope, Trije Kralji, Golte, Velika Planina, Krvavec és Vogel. Mivel utóbbi időben jelentősen megnőtt az érdeklődés a hazai síelők körében a szlovén síterepek iránt, így az összes síterep újdonságairól részletesen beszámolunk.

A fejlesztések különböző készültségi állapotban vannak. A legtöbb helyen már látványos eredményeket látunk a hegyoldalakban, azonban az augusztusi árvizek több helyen is károkat okoztak az építkezési területeken vagy a kiszolgáló infrastruktúrában. Ennek ismeretében a szlovén kormány a múlt héten bejelentette, hogy néhány síterep engedélyt kapott későbbi átadási dátumokra a természeti katasztrófák miatt.
KOMMENTEK
ec0ren | 2023.09.15. 11:10
Jo hirek, de nagyon szomoru, hogy Bovec-Kanin korul meg mindig nem sikerul elorelepni. Az orszag legjobb adottsagokkal biro siterepe, a hoviszonyokat nem is lehet egy lapon emliteni a tobbivel es melle meg a nyari lehetosegeknek hala rengeteg ettermi es szallaskapacitas is kiepult a kornyeken. Abszolut minden adott, csak az uj liftek hianyoznak. Egy uj gyors nagykabinos kellene a feljutashoz es 2-3 buborekos 4-6 szemelyes. Meg azt is el tudnam kepzelni, hogy a felso liftekbe az olaszoknak is erdemes lehetne befektetni. Kozben az olasz oldalon meg azert uresebbek a kivalo palyak mert ott meg szallas nincs joforman. Minden elismeres a mukodteto csapatnak de a mostani szloven liftek megbizhatosaga mar tenyleg minden kritikan aluli. Isten ovjon, hogy barmilyen baleset kovetkezzen meg be ami ujra megpecsetelne a siterep sorsat..
Garajc | 2023.09.20. 02:40
A Kanin-i gondolával 2+1 jelentős probléma van:
1: A Soča völgyében nem ritkák az erős széllökések. Emiatt jelenleg gyakorlatilag minden harmadik üzemnapon nem használható a lanovka. Az új gondolának emiatt módosítani kell a nyomvonalát. Ez több költség, új engedély, földtulajdonosok beleegyezése, illetve környzetvédelmi hatástanulmányok és engedélyek.
2: A teljes megújítása a lanovkának és a sípályarendszernek alsó hangon is több mint 50 millió euróba (kb. 20 milliárd Ft) kerülne (2021-es költségbecslés). Ennek 75%-át állná esetleg a szlovén állam uniós forrásokat is felhasználva, míg a maradék 25%-ot kellene a Bovec-i mikrórégiónak kifizetnie. A Bovec-i önkormányzatoknak jelenleg nincs ennyi pénze (gondoljunk itt a Covid lezárások miatti kieső adóbevételekre is), ezért hitelt kellene felvenniük (kb. 5 milliárd Ft). Csakhogy a megnövekedett infláció és emiatt felemelt alapkamat a hitelek kamatait is fellökte az egekbe.
+1: 2023 nyarán súlyos árvizek pusztítottak Szlovéniában. A kár több száz millió euró összegre rúg, amit a központi költségvetés csak úgy tud finanszírozni, hogy az elkövetkező néhány évben különadót kénytelen kivetni. Azaz jelenleg az állam nem valószínű, hogy segíteni tud anyagilag Kanin számára.
ec0ren | 2023.10.01. 09:47
Közben újabb szomorú hírek jöttek Bovecről, a szlovén forrás szerint megakadtak a tárgyalások a kormánnyal a beruházás finanszírozásáról. Az olaszok meg arról írnak, hogy az idei téli üzemeltetés is ellehetetlenítve látszik, az illetékes szlovén minisztérium nem hosszabbította meg az ötven éves kabinos felvonó üzemeltetési engedélyét, már csak a néhány évvel ezelőtti felújítás francia lebonyolítójának technikai riportjában bíznak. Közben az olaszok tárgyalni próbálnak október 12-én, remélem arról is, hogy esetleg a fenti ülős liftet még tovább üzemeltessék olasz oldalról akkor is, ha a lenti szlovén kabinos nem járna idén.

https://www.rtvslo.si/radio-koper/p...rispevki/novice/kaksna-bo...

https://www.rainews.it/tgr/fvg/arti...coli/2023/09/chiusa-la-ca...
Garajc | 2023.10.02. 18:58
Sajnos a hír igaz. Sőt! A hétvégétől már le is zárták a felvonót "ideiglenesen". Jelenleg mindenki a francia gyártócég (POMA) hivatalos riportjára vár, illetve ha be kell avatkozni, akkor annak költség-, és idővonzata még a kérdés. Ezen a héten csütörtökön ülnek le tárgyalni a szlovén oldalon, és jövő héten az olaszokkal.

Továbbá közben kijöttek a számok az augusztusi árvizek okozta károkról. A kár mértéke 3 Mrd euró, míg az újjáépítések 5 Mrd euróba (~2000 Mrd Ft) fognak kerülni. (A különbség abból adódik, hogy nem egyszerűen csak újjá kell építeni a lerombolt infrastruktúrákat, hanem olyan új megoldások kellenek, hogy ha bármikor újra ekkora áradások lennének, akkor azok már ne tudjanak kárt okozni a létesítményekben (utak, hidak, épületek, közművek, stb.))
Magyarán, jelenleg a szlovén államnak nincs pénze Kaninra. Ezért megy a "bénázás". A Kaninra szabott törvény már szinte kész volt nyár elején, amely 5 év alatt 55 M euró forrást biztosított volna Kanin számára, de az árvíz teljesen átírja a költségvetéseket a következő években. Gondoljunk csak bele, 2000 Mrd Ft még a magyar költségvetést is teljesen gallyra vágja, nemhogy egy M.o.-nál ötször kisebb országot...
Garajc | 2023.10.06. 16:09
Hát, tegnapi nap folyamán leültek az érdekelt felek a miniszterek társaságában, de ahogy várható volt az ilyen esetekben, semmi előremutató konkrét terv nem született. Mindenki elmondta, hogy megoldás kell, meg hogy milyen fontos mindenki számára Kanin, de csak egy közleményt bírtak kiizzadni magukból, hogy a továbbiakban is mindent megtesznek, hogy megoldást találjanak és még gondolkozniuk kell, hogy azt milyen formában tegyék. Tehát még a korábbi törvénytervezetet sem fogják beadni, hanem tovább rágódnak a megoldási lehetőségeken.

Az 50 éves lanovka gyártója (POMA) írt egy levelet, hogy a felvonó megfelelő karbantartás mellett továbbra is üzembiztos. Tehát ez nem egy hivatalos szakvélemény, csak egy állásfoglalás!!!

Viszont a lanovka üzemeltető lifttársaság bejelentette, hogy október 9. és 11. között szakszerű műszaki átvizsgálásra kerül sor a kanini felvonón.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Family Apartments csillagcsillagcsillagcsillag
A Family Apartments Bolfenk 2-8 fős apartmanokat kínál többféle méretben a maribori kiskabinos lifttől 300-500 méterre. A központi épületben medence és szaunavilág található, valamint az éttermében lehetőség van reggelis/félpanziós ellátásra is.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
AKCIÓ
Hotel Habakuk csillagcsillagcsillagcsillagSuperior
A 2022/23-as síszezonra teljesen megújult luxushotel Maribor-Pohorje völgyállomásától 100 méterre. Szolgáltatásai: hatalmas wellness részleg medencékkel, szaunavilág, fitneszterem, étterem.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Forest Apartments Videc csillagcsillagcsillag
Újszerű, 3 csillagos apartmanok a maribori kiskabinos lift felső állomása közelében, 300-500 méterre a sípályáktól. A vendégek kedvezményesen használhatják a szomszédos Bolfenk WellNest Centrum szolgáltatásait!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.