Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Készülnek az új sífelvonók Szlovéniában

2023.09.12. Bata Attila

Az idei tél igen komoly változást hoz a szlovéniai síterepeken. Összesen nyolc síterepen modernizálnak vagy építenek új felvonókat kb. 80 millió eurós költséggel. A tervek szerint a következő szezonban az összes liftnek üzemelnie kell.
Vogel, itt egy tízszemélyes épül (Kép: finance.si)
A legismertebb szlovén síterepek közül Kanin és Kranjska Gora marad ki a fejlesztésekből. Kanin jövője nem egyértelmű. Fejlesztések kellenek, pénz kell hozzá, de jóval több annál, mint amit a mostani pályázat kínál. Így nincs értelme belefogni egy új lift építésébe, ha nincs átfogó terv az egész síterepre. Kranjska Gorának ismét meggyűlt a baja a környezetvédelmi hatóságokkal és nem sikerült beszerezniük a szükséges engedélyeket az új felvonóhoz.

Azonban nyolc másik szlovén síterep úgy döntött, hogy él a kedvező ajánlattal, vagyis a fejlesztések 80%-át az Európai Unió pénzéből fedezik, a lifttársaságoknak a maradék 20%-ot kell biztosítaniuk.

Összesen 1 db tízszemélyes, három darab hatszemélyes és hat darab négyszemélyes épül az alábbi síterepeken: Maribor-Pohorje, Rogla, Kope, Trije Kralji, Golte, Velika Planina, Krvavec és Vogel. Mivel utóbbi időben jelentősen megnőtt az érdeklődés a hazai síelők körében a szlovén síterepek iránt, így az összes síterep újdonságairól részletesen beszámolunk.

A fejlesztések különböző készültségi állapotban vannak. A legtöbb helyen már látványos eredményeket látunk a hegyoldalakban, azonban az augusztusi árvizek több helyen is károkat okoztak az építkezési területeken vagy a kiszolgáló infrastruktúrában. Ennek ismeretében a szlovén kormány a múlt héten bejelentette, hogy néhány síterep engedélyt kapott későbbi átadási dátumokra a természeti katasztrófák miatt.
KOMMENTEK
ec0ren | 2023.09.15. 11:10
Jo hirek, de nagyon szomoru, hogy Bovec-Kanin korul meg mindig nem sikerul elorelepni. Az orszag legjobb adottsagokkal biro siterepe, a hoviszonyokat nem is lehet egy lapon emliteni a tobbivel es melle meg a nyari lehetosegeknek hala rengeteg ettermi es szallaskapacitas is kiepult a kornyeken. Abszolut minden adott, csak az uj liftek hianyoznak. Egy uj gyors nagykabinos kellene a feljutashoz es 2-3 buborekos 4-6 szemelyes. Meg azt is el tudnam kepzelni, hogy a felso liftekbe az olaszoknak is erdemes lehetne befektetni. Kozben az olasz oldalon meg azert uresebbek a kivalo palyak mert ott meg szallas nincs joforman. Minden elismeres a mukodteto csapatnak de a mostani szloven liftek megbizhatosaga mar tenyleg minden kritikan aluli. Isten ovjon, hogy barmilyen baleset kovetkezzen meg be ami ujra megpecsetelne a siterep sorsat..
Garajc | 2023.09.20. 02:40
A Kanin-i gondolával 2+1 jelentős probléma van:
1: A Soča völgyében nem ritkák az erős széllökések. Emiatt jelenleg gyakorlatilag minden harmadik üzemnapon nem használható a lanovka. Az új gondolának emiatt módosítani kell a nyomvonalát. Ez több költség, új engedély, földtulajdonosok beleegyezése, illetve környzetvédelmi hatástanulmányok és engedélyek.
2: A teljes megújítása a lanovkának és a sípályarendszernek alsó hangon is több mint 50 millió euróba (kb. 20 milliárd Ft) kerülne (2021-es költségbecslés). Ennek 75%-át állná esetleg a szlovén állam uniós forrásokat is felhasználva, míg a maradék 25%-ot kellene a Bovec-i mikrórégiónak kifizetnie. A Bovec-i önkormányzatoknak jelenleg nincs ennyi pénze (gondoljunk itt a Covid lezárások miatti kieső adóbevételekre is), ezért hitelt kellene felvenniük (kb. 5 milliárd Ft). Csakhogy a megnövekedett infláció és emiatt felemelt alapkamat a hitelek kamatait is fellökte az egekbe.
+1: 2023 nyarán súlyos árvizek pusztítottak Szlovéniában. A kár több száz millió euró összegre rúg, amit a központi költségvetés csak úgy tud finanszírozni, hogy az elkövetkező néhány évben különadót kénytelen kivetni. Azaz jelenleg az állam nem valószínű, hogy segíteni tud anyagilag Kanin számára.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
AKCIÓK (4)
Rogla Hotel csillagcsillagcsillagSuperior
A Rogla Hotel a 10-es számű ülőfelvonó állomásától 100 méterre található. 88 db kétágyas szoba fürdőszobával (zuhanyzóval és hajszárítóval), telefonnal, minibárral kábel tv-vel és internet csatlakozással. A szobák közül 15-höz erkély is tartozik.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
AKCIÓK (4)
Villas Terme
A Villas Terme Roglától 16 km-re, a Zrece termálfürdő szomszédságában található, csendes, parkos környezetben. Apartmanok és szobák is foglalhatók. Étkezés és wellness szolgáltatások a szomszédos hotelben igénybe vehetők.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
AKCIÓK (4)
Hotel Vital csillagcsillagcsillagcsillag
A 4 csillagos Hotel Vital a Zreče termálfürdővel közös épületben, Rogla sípályáitól 16 km-re található, ahova ingyenes síbusszal lehet eljutni. Szolgáltatásai: étterem, konferenciaterem, gyermeksarok, internetsarok, szuvenírbolt.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
KIEMELT SÍTÁBOROK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
Havazás Előrejelzés
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2023 - Síelők Bt.