Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Vogel: már üzemel az új kabinos lift a szlovén síterepen

2024.01.23. Bata Attila

Az idei szezon szlovén fejlesztései közül ezúttal a Júliai-Alpok és Szlovénia egyik legnépszerűbb téli-nyári üdülőhelyén átadott vadonatúj, tízszemélyes kabinos liftről számolunk be.
A szlovén kormány nagylelkű hozzájárulással segíti a síterepeit, amelyek komoly veszteségeket könyveltek el a járvány alatti időszakban. Vogel esetében ez azt jelenti, hogy az idei 10 millió eurós (kb. 3,85 milliárd forint) fejlesztésekhez 6,5 millió euró vissza nem térítendő összeget kapnak, így a maradék 3,5 milliót kell saját pénzből előteremteni.
Átadás előtt
Az idei szlovén fejlesztéseket áttekintve Vogel érdekessége, hogy amíg másol négy- vagy hatszemélyes ülőlifteket építettek, egyedül itt vágtak bele egy 10 személyes kabinos megépítésébe. Ez a típus a téli-nyári használhatósága, valamint alacsonyabb fajlagos üzemeltetési költségei miatt az európai síterepek jelenlegi legnépszerűbb felvonó típusa.
Kipróbálnád az új liftet Vogelen? Válassz Bohinj környéki szállásadóink kedvezményes síbérletes csomagajánlatai közül, amivel faraghatsz a síüdülésed költségein!
A szerződést 2022 októberében írták alá az osztrák Doppelmayr céggel, majd tavaly novemberre az összes engedélyt beszerezték és a felvonó is elkészült, de a lift üzemeltetésére még várni kellett. Vogel pályái nem hóágyúzhatók, így mostanáig kellett várni, amíg az új felvonó melletti pálya síelhetővé vélik. Ez január 10. körül megtörtént és azóta üzemel a felvonó. A hivatalos átadás még nem történt meg, de a nyitással nincs értelme addig várni, amíg az átadóbizottság fontos emberei ráének a szalag átvágására.
Az új felvonó hegyállomása
Az új felvonó hegyállomása
A síterepen kb. 15 éve történt az utolsó jelentős fejlesztés. A 10 személyes Zadnji Vogel helyén 40 éven keresztül egy kétszemélyes ülőlift szállított utasokat. Az új felvonóval a kapacitás nem igazán emelkedik (most 1450, korábban 1200 utas óránként), azonban a kényelem igen. Az üvegkabinokban kívülre került a léctartó, menetközben korlátlan kilátás nyílik a környék csúcsaira. Ezt most gyorsabban kell kihasználni, hiszen a korábbi 9:30 perc helyett fele idő alatt felér a hegyállomásra, amely most már 1671 méteren található.

Jó hír, hogy jelentősen csökkent a látványt csúfító tartóoszlopok száma. A korábbi 20-szal szemben az új lift kábeleit már csak nyolc tartja, igaz a legmagasabb 32 méteres. Az 1100 méteres, 359 méter szintkülönbségű útvonalon 24 kabin közlekedik télen-nyáron. Ez utóbbi fontos újdonság, hiszen jelentősen bővül a nyári turisztikai kínálat, mondhatjuk, hogy megduplázódik a nyáron üzemelő liftek száma.
Hóviszonyok január 13-án. Ettől a naptól minden felvonó üzemel.
Hóviszonyok január 13-án. Ettől a naptól minden felvonó üzemel.
Vogelt tavaly 230 ezer látogató kereste fel, amelyek fele érkezett télen síelni. Érdekesség, hogy télen a síelők 80%-át a hazaiak adják, azonban tavasztól őszig a látogatók 80%-a külföldről érkezik. A téli-nyári fejlesztések közé tartozik, hogy számos Bohinj környéki szálláshely újul meg hamarosan.

A síterep távoli céljai között további fejlesztések szerepelnek. Már megszerezték az engedélyt az új felvonókra, amelyekkel az Kratki Plaz húzóliftet és a síterep legrégebbi felvonóját, az egyszemélyes Šija ülőliftet tervezik lecserélni.
Az egyszemélyes cseréje is a tervekben
Az egyszemélyes cseréje is a tervekben
Az előző szezon 2022. december 6-én kezdődött és húsvétig, azaz április 10-ig tartott, amely 123 üzemnapot jelentett. Az idei szezon valamivel rövidebbnek tűnik, hiszen néhány héttel később kezdtek, és húsvét is április elsejével zárul. Hacsak még áprilisban is méter vastagon áll a hó, és lesz igény síelésre.
Az idei szlovén fejlesztések közül eddig az alábbi síterepekről számoltunk be:
KOMMENTEK
Garajc | 2024.01.23. 23:44
Hogy fokozzuk a hangulatot, mától, azaz január 23.-tól üzemel a zágrábi sípálya is a Sljemén!!

Ami kimondottan bombasztikus hír az egészben az az, hogy teljesen INGYEN lehet síelni a teljes szezonban!!

Sőt, a kabinos felvonó, ami Zágrábból megy fel a sípályához, az is INGYENES!!
(Egyébként erre a sípálya üzemeltetői és Zágráb város önkormányzata is kér mindenkit, hogy a kabinos felvonóval menjenek a sielni vágyók fel, mert a keskeny hegyi utak és a korlátozott számú gépkocsi parkolóhelyek száma nem teszi lehetővé, hogy kiszolgálják a megnövekvő forgalmat!)

Mai felvételek: https://youtu.be/ykKzCrmQP8s
A sípálya (a zöld-kék pálya): https://youtu.be/oPfx7SLAszE
Zágráb-Sljeme felvonó: https://youtu.be/h-wY8_7TLLI
Bata Attila | 2024.01.24. 02:05

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Aparthotel Triglav
Teljesen felújított apartmanház a Stara Fuzina faluban, a Bohinji-tó partjától légvonalban 600 méterre, a Voglre vezető kabinos lifttől pedig 5,5 kilométerre. Ellátás: reggeli, de az épületben egy á la carte étterem is található.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
AKCIÓ
Bohinj ECO Hotel csillagcsillagcsillagcsillagSuperior
Szlovénia egyik legszínvonalasabb és legenergiatakarékosabb szállodája Bohinjska Bistrica üdülőtelepülésen, Vogel síterepétől 11 km-re. A szálloda vendégei ingyenesen használhatják a hozzá tartozó aquaparkot!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Ribno Alpine Hotel csillagcsillagcsillagcsillag
A Hotel Ribno**** a híres Bledi-tótól kb. 2 km-re, egy gyönyörű fenyves erdő szélén, nyugodt környezetben található. A szállodában összesen 58 szoba és 3 db 4 személyes lakosztály áll rendelkezésre. A wellness részlegben található pezsgőfürdő, finn szauna, infrakabin.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.