Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Bovec-Kanin: a nagy havazás megint tönkretette a liftet

2010.02.23. Bata Attila

Bovec-Kanin: a nagy havazás megint tönkretette a liftet A történelem mintha ismételné önmagát. A tavalyi szezonban lavina vitte el a szlovén síterep egyik legfontosabb összekötő liftjét, akkor három hétig tartott az üzemszünet. Az utóbbi napokban egy méter friss hó hullott, és szombaton ismét lavina zúdult a liftre és újra le kellett állítani, amíg megjavítják.
Az idei szezonra elkészült a szlovén Bovecet és az olasz Sella Neveát összekötő kabinos, amely hiába üzemelne, ha a szlovén oldali folytatása, a négyszemélyes Prevala lift ismét üzemszünetre van kárhoztatva. Az utóbbi napokban komolyabb havazás érte el az Alpok déli részét, nagyobb hómennyiség érkezett az olasz, a szlovén és a dél-karintiai hegyekbe. A tavalyi hórekorder Bovec síterepén néhány nap alatt 1 méter friss hó esett, és a hirtelen jött nagy mennyiségű hótömegből néhány lavina is lezúdult, az egyik éppen a Prevala lift trafóházát sodorta el.

A nagy hó és a további lavinaveszély ellenére, a síterep munkatársainak sikerült felmérniük a károkat, amelyek szerencsére nem olyan komolyak, mint a tavalyi szezonban, de a munkálatokat csak akkor lehet megkezdeni, ha az időjárási körülmények is kedvezőek lesznek. A síterep vezetője szerint a keletkezett károkat néhány nap alatt rendbe tudják hozni, de azt még nem lehet pontosan megmondani, hogy mikor indulhat újra a négyüléses lift.

Tavaly ugyanitt 880 cm volt a hóréteg vastagsága, amikor ugyanennek a liftnek az egyik oszlopát törte el egy lavina. Akkor három hétig tartott, míg kijavították a hibát. Ez a három hét a lemondások miatt, a síszünet kellős közepén, komoly veszteségeket okozott a síterepnek. Az idei szezon kissé más, most 350 centiméter a természetes hó vastagsága, és remélhetően a liftet is hamarabb sikerült megjavítani, mint tavaly.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Residence Soca
Önellátó, luxus alpesi apartmanok a Triglav Nemzeti park szívében, Bovec-Kanin felvonójától 12,8 km-re.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Mangart csillagcsillagcsillagcsillag
4 csillagos hotel Bovec szélén, a sífelvonótól 1.800 m-re. Az épület legfelső szintjén egy kis wellness részleg került kialakításra, ahonnan páratlan kilátás nyílik a hegyekre.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.