Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Túl sok hó miatt zárva Bovec-Kanin (Szlovénia)

2009.02.11. Bata Attila

Túl sok hó miatt zárva Bovec-Kanin (Szlovénia) Hóból is megárthat a sok, legalább is most ez a helyzet a szlovéniai Bovec-Kanin síterepén. A legutóbbi adatok szerint 880 cm a hóréteg vastagsága. A síterep mégis zárva van, mert három hete egy lavina megrongált egy liftoszlopot, amelyet – a rossz időjárás miatt - azóta sem sikerült kijavítani.
Ennyi hóra még a legidősebbek sem emlékeznek. November óta folyamatosan havazik, a 2200 méteren található Prestreljenik menedékház mellett eddig összesen 11 méter hó esett le, amelyből jelenleg 880 centiméter meg is maradt. A legtöbb síterep-üzemeltető ilyenkor csak a csilingelő kassza dallamait hallgatná, de a helyieknek komoly gondokat okozott a hó, be is kellett zárniuk már három hete.

2009. január 23-án egy igen komoly lavina indult el a síterep hegyoldalában, a lavina nagyságára jellemző, hogy átjutott a liftet védő természetes terepakadályokon és a CD szekció 4. oszlopát megrongálta. Az 1884 méter magasságban található oszlop merevítői eltörtek, az oszlop megdőlt és a kábel kiesett a tartósínekből. Az előzetes becslések szerint két hét alatt rendbe lehetett volna hozni a kárt, ha a természet is úgy akarta volna.

A havazás továbbra sem állt le, és a baleset óta eltelt három hét alatt további három méter vastag hó hullott a környéken. A munka előkészületeit sikerült elvégezni, a merevítőket a gyártó franciaországi üzeme helyett Szlovéniában gyártották le, hogy ezzel is időt nyerjenek, de az időjárás nem volt partner abban, hogy be is szerelhessék őket. A munkálatok lassan haladnak, két hóesés közötti időszakot kihasználva sikerült néhány merevítőrudat kicserélni.

Becslések szerint a helyreállítás legalább 150.000 euróba fog kerülni, és ebben még nincs benne az elmaradt bevételek összege. December 20. és a lavina miatti lezárás dátuma között majdnem 20.000 síelőt fogadtak, az elmaradt síelők száma is tízezres nagyságrendű lehet a síterep szerint. A helyi szállodások is panaszkodnak, hogy a pálya bezárása miatt megnőtt a visszamondások száma.

A síterep tájékoztatása szerint a munkálatokat már ezen a héten, pénteken, vagy szombaton befejezhetik, ami azért is különlegesen fontos lenne, mert szombattól megkezdődik a síszünet Szlovéniában is. Akik már korábban megvették a bérleteiket, és eljöttek ide síelni, reggelente ingyenes buszokkal szállítják át őket az olasz oldalra, ahol nyitva tart a síterep.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Residence Soca
Önellátó, luxus alpesi apartmanok a Triglav Nemzeti park szívében, Bovec-Kanin felvonójától 12,8 km-re.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Mangart csillagcsillagcsillagcsillag
4 csillagos hotel Bovec szélén, a sífelvonótól 1.800 m-re. Az épület legfelső szintjén egy kis wellness részleg került kialakításra, ahonnan páratlan kilátás nyílik a hegyekre.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.