Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kivételes hóviszonyok az olasz terepeken

2009.02.12. Bata Attila

Kivételes hóviszonyok az olasz terepeken Ahogy híreinkből is látszik, ez a szezon eddig vitathatatlanul az Alpok déli részéről szól. Már beszámoltunk Karintia, Szlovénia, Dél-Franciaország hatalmas havazásairól, most újra nézzünk szét egy kicsit Észak-Olaszországban, ahol szintén méterekben áll a hó még az alacsonyabban fekvő részeken is.
Az Észak-Olaszországban, Lombardia tartományban található Guglielmo-hegyen is rekordot döntött az idei tél. Már eddig is annyi hó esett a környéken, amennyit utoljára harminc évvel ezelőtt láttak errefelé. Még egy különös rekordot is feljegyeztek a helyiek, vagyis november közepe és február 10-e között eddig harmincöt alkalommal hullott kisebb-nagyobb mennyiségű hó. Az intenzív havazásnak köszönhetően a hegy lábánál jelenleg körülbelül három méteres, a fenti részeken hat-hét méteres a hóréteg vastagsága.

A környéken található Zone falu korábbi polgármesterének precíz feljegyzései szerint az idei szezon első havazása már szeptemberben megérkezett, 20-25 nappal korábban a szokásosnál, amely már akkor is 2-3 centiméter vastagon borította be a tájat. Aztán egy jó hosszú szünet következett, de november 12. óta szinte minden fehér a környéken. Azóta egymást követik a havazások, mivel még csak február közepe tájékán járunk, valószínűleg minden korábbi rekord megdőlhet a szezon végére.

Kissé északabbra található Colere kis síterepe az idei szezonra vásárolta meg vadonatúj hóágyúit, nos, az üzemeltetők valószínűleg annyira nem bánják, hogy nem kell használniuk, hiszen fenn hatméteres a hó, a lenti pályákon pedig két méter vastag.

Nemcsak itt, hanem az Olasz-Alpok többi részén sem kell panaszkodniuk a síelőknek. Ponte di Legno-ban 160-170 cm, Tonale-hágónál 250-300 cm, a nagy hó miatt lezárt Presena gleccseren jelenleg öt és fél méter a hó vastagsága. Aki Olaszországba indul a közeljövőben, a hó miatt nem nagyon kell aggódnia, a legtöbb helyen legalább egy méter vastag a hó az alsóbb részeken, a fenti pályák mellett pedig átlagban 2-3 méter hullott eddig.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.