Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Bulgária: elkezdődött a szezon a nagyobb terepeken

2013.12.15. Bata Attila

Bulgáriában is megkezdődött az idei síszezon. A nyolcvanas évek egyik népszerű téli úti célja rengeteg változáson ment át az előző évtizedben. A legjobb síterepeik már elérik az Alpok színvonalát, de ennek ellenére a magyarok már csak kisebb számban látogatják a bolgár síterepeket.
Az egykori KGST országokban a gyakori síelési lehetőségek eléggé behatároltak voltak. Akik magasabb hegyekre vágytak leginkább a szlovák vagy bolgár terepeket választották. Tíz évvel ezelőtt nagyon úgy látszott, hogy az egykori szocialista blokk országai körül Bulgária tudja legjobban modernizálni a síterepeit. Mára kissé megtorpant a lendület és a Tátra is egyre jobban fejlődik a régióban.

A 2000-es évek közepén indult a nagy bolgár ingatlan boom, brit és ír cégek ezresével építették az apartmanokat a bolgár síterepeken, a síterepeken pedig gomba módra szaporodtak a modern liftek. Azóta az ingatlan lufi kipukkadt, sokan befürödtek a kiadhatatlan ingatlanjaikkal, Banszkóból nem lett Val Thorens a brit síelők körében.

Banszkó hivatalosan tegnap nyitotta meg az idei szezont. Tavaly Hermann Maier volt a díszvendég, az idén az olasz Alberto Tomba, aki tényleg a síterep keresztapja, hiszen pályát is neveztek el róla. Az idén nem épült új lift és az árak is maradtak a tavalyi szinten. Egy napijegy 58 levába (kb. 9000 forint) kerül az idén is.

Azt mindenki sajnálja, hogy nem épült új lift. A fenti sípályákat jelenleg egyetlen, a faluból induló lifttel lehet megközelíteni. El lehet képzelni milyen sorok vannak itt reggelente. Már a minisztérium is azon dolgozik, hogy épüljön egy másik lift is, amivel fel lehet menni a pályákhoz, de még az állam sem tudta elintézni, hogy ebből az idén legyen valami.

Az ismerősen csengő síterepek közül szintén a hétvégén nyitott Borovec, itt egy kicsivel olcsóbb a napijegy a szezonban, 55 leva (kb. 8500 Ft). Egy héttel korábban nyitott Pamporovó. Itt sincs túl sok újdonság az idei szezonra, annál inkább a következő időszakra. A település polgármestere bejelentette, hogy megállapodtak a szomszédos faluval és két éven belül összekötik Pamporovó és Csepeláre síterepeit, amely azt jelenti, hogy létrejöhet a Balkán legnagyobb síterepe.

KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.