Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Cervinia: 153 utast kellett kimenteni a kabinokból

2016.12.25. Bata Attila

Kellemetlen élménnyel indult a karácsony annak a 153 utasnak, akik december 24. délutánján rekedtek az olaszországi Cervinia síterepének kabinos liftjében. A nagy széllökés miatt a liftet nem tudták újraindítani, és egy nyolcórás mentőakció után sikerült mindenkit épségben lehozni a kabinokból.
A svájci Zermatt síterepének olasz oldalán, a Klein Matterhorn déli oldalán, az Aosta-völgy legmagasabban síterepén, Cervina egy 12 személyes kabinos liftjével történt a baleset. Szombat délután 15:30 körül állt le a kabinos lift, vélhetően sokan már az utolsó körre indultak vele. A 2550 méter magasan található középállomás és a 2800 méteres magasságban épült hegyállomás közötti szakaszon rekedtek az utasok.

A svájci TV híre
A leállás oka, hogy az erős szél összefújta a lift drótköteleit, amelyek keresztezték egymást és összegabalyodtak, ettől az automatika leállította a liftet. Ebben a magasságban az erős szél és a hideg is nehezítette a mentést. Az olasz és svájci mentőcsapatoknak kabinról kabinra kellett haladnia és kötelek segítségével menteni mindenkit a sötétségben. A kabin tetején található vészkijáraton át jutottak be a kabinba, majd speciális eszközökkel, gyakran 30 méter magasból, engedték le az utasokat.

Nehéz körülmények. Webkamera kép a liftről a leállás után
Nehéz körülmények. Webkamera kép a liftről a leállás után
Az erős szél miatt kezdetben helikopterek sem lehetett használni. Később a mentés végén sikerült a helikopterek bevonni, de utasokat már nem hoztak le velük, csak reflektorokkal világították meg a mentésben résztvevőket.

Az egyik utas mentése
Legkésőbb 23:15 körül mindenkit sikerült lehozni a földre. Senkinek sem történt baja. A mentőknek a legnehezebb dolga egy nem síelésre induló turistával, egy kislánnyal volt, akit a szülei tornacipőben (!) vittek "lanovkázni" a hegyekbe.

A mentésben közel 150-en vettek részt. A baleset oka, az összegubancolódott kábelek, ugyanaz, mint a szeptemberi balesetben a Mont Blanc oldalában.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.