Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Mont Blanc: 33 utasnak kellett a felvonón éjszakáznia

2016.09.08. 2016.09.09. Bata Attila | frissítve: 2016.09.09.

Összefoglalva a csütörtöki eseményeket: délután 4-kor leállt a felvonó körülbelül 110 utassal a kabinokban, 3000 méteres magasság felett. 18:30-kor a hegyimentők megkezdték az utasok kimentését helikopterekkel. Este kilenckor be kell fejezni a mentést, körülbelül 60 utas kénytelen a kabinokban éjszakázni!
A lift hármas kabinjai (Kép: By Zorro2212 - Own work, CC BY-SA 3.0)
A lift hármas kabinjai (Kép: By Zorro2212 - Own work, CC BY-SA 3.0)
Csütörtök délután 4 órakor leállt a Chamonix felett közlekedő Vallée Blanche kabinos lift. Becslések szerint a liften kb. 110 utas tartózkodott. A leállás okát még nem erősítették meg, a valószínűsíthető műszaki hiba miatt az automatika leállította a liftet, amelyet később sem tudtak újraindítani.

A Vallée Blanche liftet 1957-ben építették, és egy évvel később állt forgalomba. Érdekessége, hogy négyfős kabinok követik szorosan egymást hármas csoportokban. Az eléggé hosszú, ötkilométeres útvonal gleccserek felett vezet át jóval 3000 méter felett. Két csúcsot köt össze, az Aiguille du Midit (3778 m) és a Pointe Helbronnert (3466 m), a zárójeles adatok az állomásokra vonatkoznak.

Amikor kiderült, hogy a liftet nem lehet ismét beindítani, akkor megkezdődött a mentés 18:30 tájékán. Olasz és francia helikopterekkel egyenként mentették ki az utasokat a kabinokból és szállították át az olasz oldalon található menedékházba.

Szerencsére a mentéshez kedvezőek voltak az időjárási viszonyok, így azt teljes sötétedésig folytatták. A számokról ellentétes információk érkeznek, addigra kb. 50 utast sikerült lehozni, ami azt jelenti, hogy kb. hatvanan a kabinokban ragadtak és 3000 méter feletti magasságban kell tölteniük az éjszakát.
A felvonó útvonala és környéke (Grafika: www.francebleu.fr)
A felvonó útvonala és környéke (Grafika: www.francebleu.fr)
A hegyimentők éjszakára takarót, élelmet és vizet biztosítottak a kabinokban rekedteknek, valamint öt szakember szállt be a kabinokba lelki segélyt biztosítani. A régió vezetője megnyugtatta a hozzátartozókat, hogy nem lesz gond éjszaka. Nem kell téli körülményekre gondolni. A kimentettek közül sokan megjegyezték, hogy nehezen viselték, hogy a Nap órákon keresztül sütötte az álló kabint. A mentést péntek reggel folytatják, remélhetőleg kedvező időjárási viszonyok között.

Frissítés:

22:10

A francia belügyminisztérium késő esti közleményében azt írta, hogy 65 utast sikerült lehozni.

0:25

Az olasz hegyimentők közleménye szerint ők is lehoztak 12 utast.

0:40

A mentés a tervek szerint péntek reggel 6:30-kor folytatódik.Körülbelül 30-an maradtak még fenn a kabinokban.

9:25

A hivatalos közlemény szerint 33 utas töltötte az éjszakát a felvonón. Közben folyik a mentés az olasz oldalról is. Ők újabb 15 utast lehozták, már csak 18-an maradtak a levegőben.

10:00

Véget ért a dráma, minden utast lehoztak.
KOMMENTEK
tibor.becker | 2016.09.09. 08:58
"Azt írja az újság Lujza", hogy a drótkötelek az erős széltől összegabalyodtak, s ezért kellett leállítani. Nem lehetett könnyü éjszakát a kabinban tölteni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.