Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Chamonix: tűz ütött ki a sílift állomásán

2018.09.12. Bata Attila

Komoly károkat okozó tűz tört ki tegnap délután a francia síterep Chamonix egyik liftjének a középső állomásán. Személyi sérülés nem történt, de az anyagi kár jelentős. Ezen felül a lift kábele komoly károsodást szenvedett, amelynek rendbehozatala akár hónapokba is telhet.
Webkamera utolsó felvétele 13:50-kor
Webkamera utolsó felvétele 13:50-kor
13:30 tájékán tűz ütött ki a síterep Grand Montets (Lognan) sílift középső állomásán 1972 méteres magasságban. A webkamera felvételein az látható, hogy a füst a tető alól csap fel. A webkamerát 13:50-kor leállították, fentebb megtekinthető az utolsó hozzáférhető felvétel.

A síterep üzemeltetője szerint a munkások a szigetelést javították a tetőn, amikor az épület lángra kapott. A munkásokat sikerült időben lehozni az épületről és biztonságba helyezni őket.

A tűz hamar erőre kapott, és messziről is jól lehetett látni a hatalmas füstöt. A tető teljesen megolvadt és tönkrement. A közel 500 négyzetméteres épület is megsérült, a tűz átterjedt a sílift állomásáról a szomszédos vendéglőre, és attól lehetett tartani, hogy összeomlik, így a tűzoltókat nem engedték be az épületbe. Az épülethez vezető szűk hegyi utakon nem volt könnyű dolguk a tűzoltóknak, hogy felvigyék az oltóvizet. Az oltást helikopterekkel is végezték, amelyek a közeli víztárolókban szedtek fel vizet.

A tűzet este 7 körül oltották el, de biztonságból egy csapat tűzoltó fenn maradt az épület mellet, ha később újra lángra kapna az épület.

Kabin a földön (Kép: Julien Bartheu Charlet)
Kabin a földön (Kép: Julien Bartheu Charlet)
A károkat elkezdték felmérni. Elsőre az tűnik aggasztónak, hogy a tűz átterjedt a sílift kábelére is, és komoly károkat okozott benne. Félő volt, hogy a kábelre fűzött kabinok is leeshetnek, így az egész környéket lezárták a túrázók elől. Ez később be is következett, az egyik kabin a kábellel együtt került a földre, a másik anélkül. Az üzemeltetők szerint egy hosszú szakaszon (1972 és 3275 m között) szükség lesz a kábel kicserélésére, amely akár hónapokig is elhúzódhat.
Térkép: a lift és a középső állomás
Térkép: a lift és a középső állomás
Nem ez az egyetlen rossz hír a síterepről. Talán a legismertebb liftet, az Aiguille du Midi tetejére közlekedő kabinost, vélhetően december elejéig lezárják. Először június elején állították le a liftet, mert a vizsgálatok szerint gondok akadtak a kábellel. A liftet júliusban újraindították, de augusztus 26-án ismét leállították, ugyanarra az okra hivatkozva. Most az biztos, hogy csak a lift alsó része közlekedik, de a csúcsra közlekedő szakasz zárva marad decemberig. 

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.