Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Chamonix, Zugspitze: mi lesz a liftbalesetek után?

2018.09.18. Bata Attila

A múlt héten két ismert síterepen is komoly károk érték a lifthálózatot. A francia Chamonix feletti hegyen a népszerű kabinos középállomása égett le szinte teljesen. A német Zugspitzén egy mentési gyakorlaton, műszaki hiba miatt, egy mentőkabin törte össze a síterep büszkeségét, a tavaly átadott lift egyik nagykabinját.
Kép: Zugpitze lifttársaság
Kép: Zugpitze lifttársaság
Chamonix felett a Grands-Montets lift középső állomása égett le szinte teljesen. Ez a lift főleg a hegyoldal freeridereit szolgálta ki, a pályán kívüli síelés szerelmeseit. Nemcsak az épület égett le, hanem a lift nyolc drótkábeléből ötöt kellene kicserélni. Kevés az esély, hogy télen újra utasokat szállítson a lift.

A helyi lifttársaság nincs könnyű helyzetben, hiszen az utóbbi időben három nagyon fontos felvonója romlott el. Az Aiguille du Midi csúcsra vezető kabinos felső szakasza, valamint a Brévent lift is meghibásodott a nyáron.

Nem csoda, hogy állandóan csörög a telefon a síterepen. Sokan már a téli foglalásaikat intézik, és szeretnék tudni, mit várhatnak. Hát, a síterep dolgozói nincsenek könnyű helyzetben, ha valami biztosat akarnak mondani.

Chamonix: ezen a télen nem jár a Grands-Montets lift?
A németországi Zugspitze egyik nagykabinja szenvedett komoly sérülést. A 15 tonnás kabin még mindig a levegőben lóg, napok óta drónokkal és helikopterekkel próbálják felmérni a károkat és kitalálni, mi lehet a következő lépés.

A hírek szerint a héten valamikor a megsérült nagykabint és a beleütköző mentőegységet a hegyállomásra vontatják, majd ott szétszerelik őket. Ezzel párhuzamosan az új kabint és egyéb szükséges berendezéseket már megrendelték a gyártótól.

Pontos dátumot természetesen lehetetlen megmondani. A síterep vezetősége szerint valószínűleg hetekig nem jár a nagykabinos, de mindent megtesznek, hogy minél előbb újraindíthassák a liftet.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.