Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Chamonix: új felvonót kapott az ikonikus síút a gleccseren

2024.03.21. Bata Attila

A francia Chamonix felett található Vallée Blanche, amely az Alpok talán legismertebb off-piste útvonala. Hatalmas szintkülönbség, páratlan panoráma és síélmény vár a (hóviszonyoktól függően) kb. 20 kilométeres síút teljesítőire. Mostantól könnyebb visszajutni a településre, átadták az új kabinos liftet.
Az út a Vallée Blanche kezdetéhez
Az út a Vallée Blanche kezdetéhez
Ha tényleg létezik síelők bakancslistája, akkor akármilyen hosszú is az a lista, sokaknak még ráfér ez az útvonal. Persze, nem mindenkinek ajánlott. A keretben említett videó megnézése (ez kötelező) után is látható, hogy nem árt a fekete pályákhoz méretezett sítudás, helyi vezető alkalmazása, és lehetőleg néhány társ, akikkel együtt lehet lejönni.

A síelés felvonózással indul az Aiguille du Midi csúcsra (3842 méter). Itt hagyni kell időt amíg felocsúdunk a panoráma látványától, majd a megfelelő felszereléssel együtt egy vékony párkányon lesétálunk a síút elejére. Itt a hágóvasat sílécekre lehet cserélni, egy utolsó pillantás a környező hegyekre, és irány a hegyoldal!
A helyi vezető nemcsak az utat ismeri és levisz a völgybe, hanem az útvonal változásait is tapasztalja nap, mint nap. A gleccseren a legváratlanabb helyen alakulhatnak ki hasadékok, amelyekbe könnyen belesíelhetünk, emiatt érdemes a guide közelében maradni.

Az idei szezon újdonsága, amely még nem szerepel a keretben említett videóban, az új kabinos lift. Elődje, a hasonló nevű Mer de Glace felvonó 1993-ban épült, akkor még nem sokkal a gleccser felett. Harminc év alatt a gleccser jelentősen visszahúzódott, így az üzemeltetők nem tehetettek mást, hogy évente meghosszabbították a felvonóhoz vezető lépcsősort. Így fordult elő, hogy az egykori kb. 100 lépcső helyett 2023-ban már kb. 600-at kellett azoknak megmászniuk, akik itt végeznek a síúttal. Ezt a videót sajnos nem lehet beilleszteni, de hasznos tanácsok és szinte minden benne van a síúttal kacsolatban, kivéve az új lift. Itt még a régihez másznak fel.  A gleccser mérete továbbra is gyors tempóban csökken. Tavaly óta, amikor megkezdték az új állomás építését, ismét lentebb került, azóta 20 újabb lépcsőt kellett építeni a megközelítéshez. Az üzemeltetők azt ígérik, hogy bármennyire is visszahúzódik a gleccser, új felvonót már nem építenek ide a jövőben.
Az új lift, amely hiányzik a keretes részben említett videóból
A felvonót jelentős, 80 napos késéssel nyitották meg február elején az alpinisták és a már említett síútról érkezők előtt. A nagyközönség február vége óta használhatja. A régi liftet sok turista használta. Évente kb. 400 ezren utaztak rajta, főleg nyáron volt népszerű, mert az itt található jégbarlangot és a közeli menedékházakat lehet vele elérni.

Az üzemeltetők számítása szerint 10-15 éven belül annyira visszahúzódik a gleccser, hogy ismét kb. félórás lépcsőzéssel lehet majd eljutni a most épült tízszemélyes kabinoshoz. Érdemes sietni azzal a bakancslistával!
Kép az új lift kabinjáról a Montenvers részen
Kép az új lift kabinjáról a Montenvers részen
KOMMENTEK
TZoli | 2024.03.22. 15:14
Épp az jutott az eszembe, lépcsőt még lehet pluszban pakolni, de kabinost minden évben 15-20 m-t meghosszabbítani? :)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIÁK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.