Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Chopok: nagyon enyhe volt a szeptember a szlovák hegyekben

2020.10.03. Bata Attila

Szokatlanul meleg volt a szeptember a szlovák hegyekben. Az egész országra jellemző, hogy az idei szeptember melegebb volt a szokásosnál, azonban a hegyekben még nagyobb volt a különbség a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) jelentése szerint.
Chopok: a tavaszról eltárolt "tavalyi hó" a szeptemberi napsütésben
Chopok: a tavaszról eltárolt "tavalyi hó" a szeptemberi napsütésben
Szlovákiában szeptemberben a hónap elején és a hónap végén hullott jelentősebb csapadék, közte napsütésben gazdag időjárás uralkodott.

Az alacsonyabb régiókban a szeptemberi átlaghőmérséklet 1,3-2,3 fokkal haladta meg a viszonyításként használt 30 éves átlagot (1981-2010 között).
Szeptemberi napsütés Jasnán
A hegyi mérőállomások még ennél is nagyobb eltéréseket mértek. Például a Chopok/Jasna síterepén található meteorológiai állomáson (2004 m) 3,2 fokkal volt melegebb az előbb említett átlagnál. Egyes források szerint a 7,1 fokos átlaghőmérséklet az eddigi legmelegebb szeptemberi érték.
Ennyivel volt melegebb szeptemberben a 30 éves átlaghoz képest (Kép: Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ))
Ennyivel volt melegebb szeptemberben a 30 éves átlaghoz képest (Kép: Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ))
Szeptemberben a legmelegebbet Nagytopolcsányban (Topoľčany) mérték 31,7 fokkal. Az 1000 méter alatti települések közül a leghidegebbet az árvai Polhorán (Oravská Polhora - 686 m) mérték szeptember 28-án mínusz 1,8 fokkal.

A Lomnici-csúcson 13,6 fok volt a legmelegebb, és mínusz 3,5 fok a leghidegebb. A szeptember végén elkezdődött havazás fokozatosan növelte a hóréteg vastagságát, amely október 2-ra 17 centiméterre gyarapodott, azóta olvad.

Chopokon 17,6 fok volt a legmelegebb, és mínusz 2 fok a leghidegebb. Tartósan megmaradt hóréteget nem jegyeztek fel.
KOMMENTEK

Szállástippek
Wellness Hotel Chopok csillagcsillagcsillagcsillag
Modern, színvonalas, 158 ágyas, családközpontú wellness szálloda Jasna sífelvonóitól 3 km-re a Déményfalvi-völgyben. Szolgáltatásai: nagymedence, szaunák, fitneszterem, bowling, étterem, bár, stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Wellness Hotel Repiská csillagcsillagcsillag
A szálloda egy nagy fenyőerdő közepén található Chopok-észak sípályáitól 3 km-re. Egy- és kétágyas, részben pótágyazható szobái reggelivel, vagy vacsorával foglalhatóak. Wellness: medence élményelemekkel, pezsgőfürdő, háromféle szauna, élményzuhany, fitneszterem.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Chata Chopok
A Chata Chopok egy stílusosan berendezett, modern házikó az Alacsony-Tátrában, Bystrá falucskában. Maximum 9 fő elszállásolására alkalmas, Myto pod Dumbierom-tól 1,7 km-re Tále-tól 2,8 km-re, míg a Chopok déli oldalától 8,7 km-re található.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.