Menü ≡

Chopok: nagyon enyhe volt a szeptember a szlovák hegyekben

2020.10.03. | Szerző: Bata Attila
Szokatlanul meleg volt a szeptember a szlovák hegyekben. Az egész országra jellemző, hogy az idei szeptember melegebb volt a szokásosnál, azonban a hegyekben még nagyobb volt a különbség a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) jelentése szerint.
h i r d e t é s
Szlovákiában szeptemberben a hónap elején és a hónap végén hullott jelentősebb csapadék, közte napsütésben gazdag időjárás uralkodott.

Az alacsonyabb régiókban a szeptemberi átlaghőmérséklet 1,3-2,3 fokkal haladta meg a viszonyításként használt 30 éves átlagot (1981-2010 között).
Szeptemberi napsütés Jasnán
A hegyi mérőállomások még ennél is nagyobb eltéréseket mértek. Például a Chopok/Jasna síterepén található meteorológiai állomáson (2004 m) 3,2 fokkal volt melegebb az előbb említett átlagnál. Egyes források szerint a 7,1 fokos átlaghőmérséklet az eddigi legmelegebb szeptemberi érték.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Szeptemberben a legmelegebbet Nagytopolcsányban (Topoµčany) mérték 31,7 fokkal. Az 1000 méter alatti települések közül a leghidegebbet az árvai Polhorán (Oravská Polhora - 686 m) mérték szeptember 28-án mínusz 1,8 fokkal.

A Lomnici-csúcson 13,6 fok volt a legmelegebb, és mínusz 3,5 fok a leghidegebb. A szeptember végén elkezdődött havazás fokozatosan növelte a hóréteg vastagságát, amely október 2-ra 17 centiméterre gyarapodott, azóta olvad.

Chopokon 17,6 fok volt a legmelegebb, és mínusz 2 fok a leghidegebb. Tartósan megmaradt hóréteget nem jegyeztek fel.
Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »