Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Chopok: pénteken átadták a 15 fős kabinos liftet

2016.12.23. Bata Attila

Az idei év legnagyobb szlovákiai fejlesztését ismét az Alacsony-Tátrában található Jasna síterepe hajtotta végre. Ezúttal a déli oldalon épült meg egy 15 fős kabinokkal üzemelő sílift, amely megkönnyíti a síelők csúcsra jutását a déli oldalról, így a síterep még jobban felértékelődik a délről érkező (pl. magyar) síelőknek.
A déli oldalra megálmodott Krupová- Kosodrevina nagykabinos építését már évekkel ezelőtt eltervezte a síterep. Kisebb csúszással az idén át is adták azt a szakaszt, amelyhez tavaly parkolókat és külön utat építettek.

Az új lift egyik előnye, hogy Krupováról (1084 m) egyből Kosodrevinára (1488 m) lehet jutni, kihagyva a korábbi átszállást Srdiecko (1213 m) állomáson. Az 1,2 kilométer hosszú lift megépítése összesen 11,6 millió euróba került. A 15 fős kabinok kevesebb, mint öt perc alatt érnek fel, ha kihasználják a teljes kapacitásukat, akkor óránként 2800 utast juttathatnak fel.

Az új liftet úgy tervezték, hogy 6 m/s (21,6 km/óra) sebességgel is közlekedhessen, valamint 22 m/s széllökéseknek (79 km/óra) is ellenálljon.

Emberek helyett homokzsákok a próbán
Emberek helyett homokzsákok a próbán
A lift már december elején elkészült, a megnyitás pontos időpontja az ilyenkor szokásos engedélyek beszerzésétől függött. December 16-án tartották az un. terheléses tesztet, ahol harminckilós homokzsákokkal helyettesítették a síelőket. A vészfékezési tesztnél tíz kabint egyenként 1324 kilogrammnyi homokzsákkal terheltek le.

Az új lift aljában számos kiszolgáló létesítmény épült, többek között vendéglő, bár és kölcsönző.

Az új lift keresztelőjét december 23-án reggel tartják, majd utána hivatalosan is birtokba veheti a nagyközönség .
KOMMENTEK
Sizsuzsa | 2016.12.23. 18:48
Jó hír, szépen haladnak a fejlesztésekkel!
Még öregebb napjainkra pár napos síelésre nem kell Ausztriáig utaznunk.
százas | 2016.12.24. 20:37
22-én már ültünk rajta

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Hotel Liptov csillagcsillag
Hotel Liptov, retro Hotel Chopok északi oldalán, a A3-Grand kabinos közelében 2-4-6 fős szobákkal. A legközelebbi sípálya (10a) 350 méterre található.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Golf
Csendes, nyugodt környezetben fekvő szálloda a Stupka szálloda közelében, kilátással a golfpályára, wellness használattal, Tále síközponttól 3 km-re, Chopok déli oldalától 6 km-re.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Jasná Deluxe Centrum Faházak csillagcsillagcsillagcsillag
Elegáns, alpesi stílusú, luxus, pályaszállás apartmanok Chopok Grand kabionos felvonójától 50-100 méterre 2-6 fő részére. A faházak egy részében saját kis wellness részleg szaunával, pihenőszobával és kültéri pezsgőfürdővel.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.