Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Cirkusz lett a római Circus Maximus síversenyből

2012.10.22. Bata Attila

Cirkusz lett a római Circus Maximus síversenyből Inkább elutasítást, mint támogatást váltott ki az olaszokban a helyi sí szövetség (FISI) ötlete, hogy Róma híres ókori műemlékében, a Circus Maximus-ban rendezzenek a máshol már bevált városi síversenyeket. A római polgármester nincs oda az ötlettől, szerinte kizárt, hogy ebből valaha is lesz valami.
A Circus Maximus az ókori Róma egyik legnagyobb „stadionja” volt, falai között lóversenyeket, lovas kocsis futamokat tartottak. Az olasz sí szövetség Ben Hur egykori versenyeinek színhelyére képzeli el a 2014-es Világ Kupa sorozat egyik városi versenyét, amelyet nem mindenki támogat. A műemlékből mára csak nagyon kevés maradt meg, szinte csak a fűvel benőtt versenypálya, az épületből alig-alig, tehát attól nem kellene tartani, hogy komoly károkat szenvedne. A Nemzetközi Szövetség is megtekintette a helyszínt, és nagyon lelkesen támogatják az ötletet.

Korábban Moszkvában is rendeztek már ún. városi futamokat, ahol a szlalomosok egy mesterségesen épített rámpán (ez 60 méter magas és 250 méter hosszú lenne Rómában) egymás mellett, párhuzamosan versenyeznek kieséses rendszerben. A látványos verseny célja, hogy a síelést a távoli hegyekből behozza az emberek közé, a városba, hogy így népszerűsítse a versenysportot. Hasonló verseny volt már Münchenben is, ott város alacsony dombján jöttek le kettesével.

Tavalyi (ritka) havazás a tervezett helyszínen. Talán innen jött az ötlet?
Tavalyi (ritka) havazás a tervezett helyszínen. Talán innen jött az ötlet?
Ez lenne a terv Rómában is, természetesen a helyi éghajlat miatt itt csak a mesterséges hó jöhet számításba, amelyet máshol gyártanának és kamionokkal szállítanák ide. Az egyik legfontosabb tényező, a helyi polgármester, kapásból megtorpedózta az ötletet, kizárt dolog, hogy egy történelmi emlékhelyen ilyen versenyt lehessen rendezni. Bár azt is hozzátette, hogy ha sikerül más római helyszínt találni, akkor ahhoz minden segítséget megad.

Tetszik viszont az ötlet az olaszok sí legendájának, Alberto Tombának. Annál is inkább mivel az utolsó ilyen jellegű versenyt, amelyet olasz földön rendeztek, még ő nyerte 1984-ben Milánóban. Egyéb olasz téli városi versenyekre is van példa, hiszen rendeztek már hasonló snowboard versenyt Torinóban, vagy sífutó versenyt Milánóban. Az ötlet azért sem teljesen ördögtől való , mert a Circus Maximus-ban is van példa „idegen” rendezvényekre, az 1947-ben rendezett autós versenyen, a Ferrari itt nyerte meg a városi nagydíjat.

KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.