Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Egyre több a cserbenhagyásos baleset a pályákon

2009.03.02. Bata Attila

Egyre több a cserbenhagyásos baleset a pályákon A közlekedéshez hasonlóan a sípályákon is történnek ütközések, további hasonlóság, hogy az ütközésben résztvevő egyik fél minél előbb elmenekül a helyszínről, és segítségnyújtás nélkül áll tovább. Sajnos egyre növekszik az ilyen esetek száma, osztrák adatok szerint már minden ötödik vétkes kereket old.
Valószínűleg a sípálya-balesetek után bekövetkezett jogi eljárásoknak is komoly szerepe van abban, hogy egyre több az ilyen eset. Többször hatalmas (néha túlzott) anyagi kártérítést követelnek a (vélt vagy valós) sértettek. Számos ilyen eset után a balesetet okozó síelőknek még ott a helyszínen kell gyors döntést hozni, hogy a tisztességes módon a helyszínen maradnak, és vállalják az esetleges következményeket vagy a lehető leggyorsabban arrébb állnak, hogy a komolyabb következményeket megússzák.

A félelmeknek van alapja, például egy ilyen vétség komoly büntetést vonhat maga után, Észak-Amerikában akár féléves börtönbüntetés is járhat érhet. Múlt héten látott világot az osztrák rendőrség jelentése, amely szerint a balesetek 15-20 százalékában, általában a vétkes fél azonnal távozik a helyszínről, ilyenkor az azonnali segítségnyújtás is elmarad, amely sok esetben életmentő is lehet.

Decemberben mi is hírt adtunk róla, hogy egy olasz fiatal elütött egy 51 éves síelőt, aki a helyszínen belehalt a sérüléseibe. A fiatalember elmenekült, szabályos hajtóvadászatot folytatott utána a rendőrség, majd két nappal később önként feladta magát. Vallomásában elmondta, hogy azért nem maradt ott, mert látta, hogy mások a szerencsétlenül járt síelő segítségére siettek, és csak a hírekből értesült a halálesetről.

Február végén egy 19 éves olasz fiatalembert fogott el a rendőrség Sestriere síterepén. A síelők biztonságának veszélyeztetése címén szinte mindent elkövetett, amit lehetett. Összesen 22 elkövetett szabálytalanságért vonták felelősségre, amiért 340 eurós büntetést szabtak ki rá.

A síelő társadalom és a síterepek is egyre több figyelmet fordítanak a sípályák biztonságára, több módszert is, pl. sebességkorlátozás a pályákon, kipróbáltak az utóbbi időben, de egyelőre ezek még csak az első lépések a probléma megoldásának érdekében.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.