Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Dél-Amerika: rengeteg havat hozott az augusztus

2022.08.23. Bata Attila

A Föld déli féltekén idén nyáron nagyon szerencsésen alakulnak a dolgok, szinte minden összejött a tökéletes síeléshez. Főleg Dél-Amerikában, de az ausztrál-új-zélandi régióban is rengeteg hó hullott, és végre a járványügyi intézkedések is megszűntek a külföldiek részére.
Corralco, Chile
Corralco, Chile
Két évvel ezelőtt is rengeteg hó hullott Dél-Amerikában, akkor azonban minden tönkre tett a járvány. Tavaly már kevesebb volt a csapadék, néhány síterep ugyan beindult, de külföldi turisták nem érkezhettek. Idén szerencsésen álltak össze a csillagok a déli félteken: sok a hó, szabad a belépés és Európában már alig maradt síelhető szabadtéri pálya.

A katasztrofális nyár miatt jelenleg csak Hintertux tart nyitva az északi félteken, svájci (Saas Fee) vagy norvég pályák ugyan üzemelnek, de itt csak versenyzőket fogadnak. Az könnyen belátható, hogy a világ sícsapatai az európai gleccsereken nem férnek el, ezért sokan nem is hezitáltak, egyre többen érkeznek a népszerű argentin, illetve chilei síterepekre.
Dél-Amerika felettébb népszerű, hiszen jóval olcsóbb, mint egy új-zélandi tábor. Két év szünet után a világ legjobb technikai síelői szinte megszállták az argentin Ushuaia síterepét, az óriásműlesikló és super-g pályák a chilei Valle Nevadón adottak, a lesiklók pedig Portilloba érkeznek. Olaszok, osztrákok, szlovénok, svájciak, szinte mindegyik síelő nagyhatalom már megérkezett és még jönnek további versenyzőik is. A klasszisok köré épített "egyfős" csapatok is érkeznek, hamarosan dél-amerikai túrára indul Mikaela Shiffrin, nagy ellenfele Petra Vlhova pedig szinte az egész szeptembert az Andokban tölti.

Szinte csak a norvégok tudnak "hazai" havon gyakorolni, amely októberig könnyen kitart náluk. Ennek ellenére a csapat egy része hétfőn elindult Új-Zélandra, ahonnan csak szeptember 19-én térnek vissza.

Bőven található hó az Andokban. Naponta töltenek fel videókat pályán kívüli csúszásokról. A fenti képen és videóban látható Corralco síterep tetején (2400 m) a hóvastagság a hét elején már meghaladta a 4 métert.
Hófalak a chilei-argentin határon
Hófalak a chilei-argentin határon
A Pino Hachado-hágó (1884 m) Chile és Argentína között haladó országúton található. Hatalmas havazások után úgy kellett kiásni a hó alól. Tíznapos, rekordgyors(!), munkával sikerült használhatóvá tenni az utat a néhol 7-9 méteres hófalak között.

Nemcsak Dél-Amerika, hanem Ausztrália és Új-Zéland is jól mutat a havazásban. Még Afrika déli részén üzemelő síterep is kapott friss havat a múlt héten.
Afrika 2 héttel ezelőtt magyar nyelvű riportban
KOMMENTEK
skioutlet | 2022.08.24. 17:50
Köszönet a jó hírekért!
Remélem az elkövetkező síszezonban inkább a jó hírek lesznek többségben - a várhatóan nehéz idők ellenére!

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.