Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hidegrekordok és havazás Franciaország déli részén

2010.05.06. Bata Attila

Hidegrekordok és havazás Franciaország déli részén A hétvégén ugyan véget ért az idei francia szezon, és az utolsó üzemelő francia pályák is bezárnak egy kis időre, de az időjárás ismét téli hangulatot teremtett Franciaország déli részére. Több évtizedes hidegrekordok dőltek meg, jelentős hó esett a magasabb részeken, és még lavinák is veszélyeztetnek.
A népszerű Cannes tengerpartján jövő héten kezdődik a híres filmfesztivál, de addig rendbe kellene tenni a partszakaszt, amelyet az utóbbi napok 6-10 méter magas hullámverései megrongáltak. Szokatlanul erős vihar, meglehetősen hideg hőmérsékletekkel söpört végig az utóbbi napokban Dél-Franciaországban. A magasabb helyeken akár fél méter friss hó is hullott a május elejei télben.

Húsz fokkal lett hidegebb nagyon rövid időn belül az ország dél-nyugati részén. A korai nyár után hirtelen csökkent a hőmérséklet és tegnap 1 fokot mértek Tarbes-Ossun-Lourdes repülőterén, 1946 óta nem volt ilyen hideg errefelé májusban. A francia meteorológiai intézet szerint négy hidegrekord dőlt meg a Francia-Pireneusok környélén, például Perpignan településen 61 éve nem volt ilyen hideg, mint mostanában.

Dél-Franciaország május 4-én, kedden (Kép: www.lemonde.fr)
Dél-Franciaország május 4-én, kedden (Kép: www.lemonde.fr)
A hidegfront havat is hozott, a legtöbb településen 10-30 cm friss hó esett. A Pireneusokban 1300 méter, az Alpok déli részén pedig 1600 méter felett havazott. Havazott még a Korzikán is. Hosszú évek óta a leghavasabb szezonját záró Korzikán 1600 méter feletti részeken havazással búcsúzott a szezon. A dél-francia síterepek már zárva tartanak, de az ország néhány magasabban fekvő síterepén még ezen a hétvégén lehet egyet utoljára síelni. Jövő hétfőtől hosszabb szünet következik, majd a nyár elején folyamatosan nyit ki a három gleccserterep (Val d'Isere, Tignes és Les 2 Alpes).
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.