Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Csodának számít a májusi síelés a skót hegyekben

2010.05.10. Bata Attila

Csodának számít a májusi síelés a skót hegyekben Az utóbbi 15 év legjobb telén van túl a skóciai Cairngorm sícentrum. Vagyis még nem igazán, hiszen a szezon a fantasztikus hómennyiségének köszönhetően, még mindig tart. Az üzemeltetők szerint még egész májusban lehetne síelni a síterepen, de az optimisták a júniusi zárást sem tartják kizártnak.
Kivételesen havas téli időszakot produkál az idén a skót (brit) síszezon, de főleg a Cairngorm sícentrum, ahol másfél évtizede nem esett ennyi hó. Az utóbbi időben bár a bezárás környékére került skót síterepnek a lehető legjobbkor jött ez a kiemelkedő szezon, hiszen még most sem sikerült teljesen kiheverni a 2007-es hómentes szezon anyagi következményeit. Akkor komoly veszélybe került a síterep üzemeltetése, nem sokan bíztak benne, hogy az időjárás szeszélyeinek kitett síterepen fennmarad a síelés.

A negatív tapasztalatoknak előzményei is voltak, például a szintén katasztrofálisra sikeredett 1999/2000-es szezon, amely után le kellett szerelni a síterep egyik ülőliftjét, hogy csökkentsék a költségeket. A költségcsökkentés a következő években is megmaradt, csak a legfontosabb, a főirányokon közlekedő liftek maradtak üzemben, csak így tudott életben maradni a síterep, amelynek két tényező, az időjárás és a javuló utazási lehetőségek, igencsak rosszat tett.

A körülmények évről-évre romlottak, egyre kevesebb hó esett, hiányoznak hóágyúk, a britek nem szívesen utaztak a bizonytalan körülmények közé. Ezzel egyidőben beindultak a fapadosok az Alpok irányába, vagy a szupervonat Franciaország irányába. Ma már szinte hamarabb lehet Londonból egy alpesi síterepre repülni, mint valamelyik skót síterepre ugyaninnen elautózni.

Az idei szezon azonban mindenre gyógyír lehet. Ezen a télen eddig 746 cm hó esett, és még jelenleg is 290 cm (!) hó található a legmagasabb, 1200 méteres részeken. A síterep üzemeltetői szerint, ha naponta 300 vendég összejön, akkor egész májusban nyitva tartanak hétvégenként, bár még a június sem kizárt.

Május 2., vasárnap, még mindig hatalmas hóban lehet síelni Skóciában
A vastag hóréteget a január alapozta, amikor annyi hó esett, hogy egy hétig nem tudták kiásni a lifteket a hó alól. Amikor a liftek kiszabadultak a hó fogságából, a helyi whiskey üzem hálából ingyen rakományt küldött az üzemeltetőknek. Számokban is kivételes az idei szezon. Eddig 133 napon keresztül üzemelt a síterep, de azt is gyorsan tegyük hozzá, hogy a januárihoz hasonló viharok miatt 19 napon keresztül nem tudták beindítani a lifteket. Ezek a számok bármelyik hasonló adottságú osztrák síterepnek is a dicsőségére válnának. Szokás szerint, a nagyszerű hó meghozta a vendégeket is. A tavalyi szezonban 65 000 bérletet vettek, míg az idén eddig már 141 000 bérletet sikerült értékesíteni.

Sokan már további fejlesztésekről álmodoznak, vagy legalább a 2000-ben leszerelt lift visszaállítására gondolnak. A síterep vezetősége sokkal józanabbul gondolkozik, hiszen még sok egyéb probléma sincs rendesen megoldva, például a parkolás, a kiszolgáló létesítmények, de egy rendes ratrak sem ártana. A tanulmányok már készülnek a lehetséges fejlesztésekről, de az üzemeltetők is tudják, hogy kizárt dolog, hogy a következő 15 szezon is ilyen jól sikerüljön, mint az idei.
KOMMENTEK
Fidosan | 2012.05.07. 18:28
Idén is ugyanez van, mult szerdán mentünk fel, (2012. május 02.) csodálatos napunk volt, 40 centis hó, szikrázó napsütés, kicsit délutánra felvizesedett, de nem volt vészes, azóta is minden nap esik a hó, idén 6szor voltam fent de most magasan a legjobb a terep. A nyugati fal is klasszul síelhető, egész télen használhatatlan volt, kológtak a kovek. A felső állomástól a középsőig üzemel minden, az alsó részek viszont teljesen hómentesek. Érdekesség, a parkolóban plusz 20 fok volt, 700 m felett plusz 6 délutánra, reggel délelőtt 2-3. És az üzemeltetők szerint május végéig kb ez is marad :)))))

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.