Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Dolomitok: idén is őrült pénzek fejlesztésre

2017.10.16. Bata Attila

Az olaszországi Dolomitok sírégió az idén a 44. szezonját kezdi el. Tavaly nagyon sokat költöttek fejlesztésekre, ezt a szokásukat idén is megtartották. Közel 70 millió eurós beruházásból csak a hóágyúzásra 12 milliót költenek az idén. Hóágyúzni tavaly is nagyon sokat kellett.
Alta Badia
Alta Badia
5800 darab hóágyú jut a Dolomitok 1200 kilométernyi pályáira. Ez azt jelenti, hogy a pályák 97%-a hóágyúzható (1160 km) az idén. A hatalmas sírégió az idén is rengeteget költ fejlesztésekre. Mind a 12 síterepen történik valami, amiről érdemes lesz beszámolni a következő hónapokban. Azonban először tekintsünk vissza a tavalyi szezonra.

A lehető legrosszabbkor érkezett az utóbbi 20 év legnagyobb aszálya a sírégió fölé. Novemberben hullott utoljára csapadék, aztán január közepéig semmi. Szerencsére elég hideg volt és lehetett hóágyúzni. Ennek köszönhetően november végén már lehetett síelni, és az a csoda is megesett, hogy a Sellaronda síkört már december 3-án be lehetett síelni. Soha ilyen hamar a síterep teljes történetében!
Idén szeptemberben már havazott!
Idén szeptemberben már havazott!
Nem volt könnyű a szezonkezdet és a decemberi ünnepek. Természetes hó hiányában csak a hóágyúknak köszönhetően tudtak 600 kilométernyi pályát megnyitni és a liftek 70%-át üzemeltetni. A foglalások is csökkentek, amikor az Alpok többi részén, sőt már Nyugat-Olaszországban is havazott, de itt még nem. Január közepén megérkeztek az első kisebb havazások, ez természetesen bekerült a hírekbe és beindultak a foglalások is.

A karácsonyi időszakban még maradtak üres szobák, ezzel szemben a farsang és március közepe közötti időszak igencsak telített volt. Február 27-én 184 ezren síeltek a lejtőkön, ez 15%-kal több az előző szezon legforgalmasabb napjánál. Legtöbbször március 2-án használták a lifteket. Az automata rendszer 2,6 millió lifthasználatot rögzített azon a napon, amely 9%-kal több az előző szezon rekordjánál.
Az idei szezonban 4 kabinos-, 6 székes- és egy új húzólift épül a síterepeken. Ezen felül új pályák épülnek, néhány régi pályát átalakítanak, és sokat költenek a hóágyúkra is. Szezonkezdetig részletesebben is megnézzük mind a 12 völgy idei újdonságait.
KOMMENTEK
csabeszka | 2017.10.16. 09:31
Hát igen a Dolomitok, mind a pályakezelést, mind a látványt tekintve a legjobbak között van. Ellentétben az északi Alpokkal az óceáni frontok nem ,,piszkálják", ergo nagyon sok a napsütés, de néha ez a hátránya is; ha nincs 1-2 mediterrán ciklon akkor bizony hóhiány alakul ki!
nagyapa | 2017.10.17. 22:21
Januárban nagyobb hó volt itthon mint a Sella-n.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.