Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Donovaly: türelem, ha nagy havazásban utazunk a síterepre

2019.12.17. Bata Attila

Az idei szezontól környezetvédelmi okokból már nem sózzák a Donovaly síterep hágójához vezető utat hatalmas havazás esetén sem. Több türelmet kér a hatóság az autósoktól.
Sok ilyen havas napot szeretnénk a hegyen, az úton ennek már nem örülünk.
Sok ilyen havas napot szeretnénk a hegyen, az úton ennek már nem örülünk.
Szabály szerint eddig sem lehetett volna a Staré Hory utáni részen (16,5 és 27,5 kilométer között) vegyi anyagokat használni a téli nagy havazások idején, de vészhelyzetben ezt nem mindig tartották be. Idén azonban változik a helyzet, hatalmas havazás és komoly fennakadás esetén sem vetnek be vegyszereket, így zúzalékkal, hótolókkal és jégtörő lapátokkal próbálják megtisztítani az utat.

A legfőbb ok, hogy a környék több százezer fogyasztó számára vízellátást biztosító vízbázis közelében terül el. Ezért mostantól jóval szigorúbban veszik, hogy mi kerül az ivóvízbe.

Észak-Amerikában, az Alpokban, de már más szlovákiai hágókon is alkalmaznak magnézium-kloridot tartalmazó szóróanyagot. Ez már nagy hidegben is működik, anélkül, hogy káros lenne a fákra és a növényzetre. Azonban a helyi hivatal ragaszkodik ahhoz, hatástanulmányok készüljenek arról, hogy a magnézium-klorid mennyire veszélyes az vízkészletre. Mivel ilyen tanulmány nem készült, és az idő rövidsége miatt ebben a szezonban már nem tudják elkészíteni, így ennek a használata is tiltott.

A helyi rendőrség több türelmet kér a télen idelátogató síelőktől, hiszen nagy havazások esetén várhatóan gyakrabban lesznek kénytelenek lezárni a síterephez vezető utat.
KOMMENTEK
csemmyboy | 2019.12.17. 17:47
Sajnos a Dobsinai-tetötöl (Dedinky-Mlynky elágazas) lefelé a Stracena völgyben, majdnem a 67/66os ut elagazasig katasztrofalis, jégbordas, nehol 10-20 centis szintkülönbség is volt az úton XII.15-én.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Gothal Rezort
Néhány éve épült üdülőházak és apartmanok a Liptói fenyőerdők szomszédságában, Donovalytól 12 km-re. Wellness szolgáltatások: uszoda, medencék, szaunavilág, stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Villa Gardenia csillagcsillagcsillag
A Villa Gardenia a szlovák Donovaly síterepen, a legközelebbi sílifttől 150 m-re található. A vendégek 4 apartmantípusból választhatnak. A szállás wellness részleggel, kandallós nappalival, bárral, játszótérrel és parkolóval rendelkezik.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Apartments Racek
Az Apartments Racek 2 db apartmanháza Donovalyban a síliftek mellett található. Összesen 4 db apartmant kínál 7-7 fő részére önellátással. Minden apartman 2 hálószobából, 1 nappaliból, konyhából és fürdőszobából áll.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.