Menü ≡

Donovaly: türelem, ha nagy havazásban utazunk a síterepre

2019.12.17. | Szerző: Bata Attila
Az idei szezontól környezetvédelmi okokból már nem sózzák a Donovaly síterep hágójához vezető utat hatalmas havazás esetén sem. Több türelmet kér a hatóság az autósoktól.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
h i r d e t é s
Szabály szerint eddig sem lehetett volna a Staré Hory utáni részen (16,5 és 27,5 kilométer között) vegyi anyagokat használni a téli nagy havazások idején, de vészhelyzetben ezt nem mindig tartották be. Idén azonban változik a helyzet, hatalmas havazás és komoly fennakadás esetén sem vetnek be vegyszereket, így zúzalékkal, hótolókkal és jégtörő lapátokkal próbálják megtisztítani az utat.

A legfőbb ok, hogy a környék több százezer fogyasztó számára vízellátást biztosító vízbázis közelében terül el. Ezért mostantól jóval szigorúbban veszik, hogy mi kerül az ivóvízbe.

Észak-Amerikában, az Alpokban, de már más szlovákiai hágókon is alkalmaznak magnézium-kloridot tartalmazó szóróanyagot. Ez már nagy hidegben is működik, anélkül, hogy káros lenne a fákra és a növényzetre. Azonban a helyi hivatal ragaszkodik ahhoz, hatástanulmányok készüljenek arról, hogy a magnézium-klorid mennyire veszélyes az vízkészletre. Mivel ilyen tanulmány nem készült, és az idő rövidsége miatt ebben a szezonban már nem tudják elkészíteni, így ennek a használata is tiltott.

A helyi rendőrség több türelmet kér a télen idelátogató síelőktől, hiszen nagy havazások esetén várhatóan gyakrabban lesznek kénytelenek lezárni a síterephez vezető utat.
2019.12.17. 17:47:24 csemmyboy
Sajnos a Dobsinai-tetötöl (Dedinky-Mlynky elágazas) lefelé a Stracena völgyben, majdnem a 67/66os ut elagazasig katasztrofalis, jégbordas, nehol 10-20 centis szintkülönbség is volt az úton XII.15-én.
Szólj hozzá Te is!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó cikkek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »