Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Eddig 9 halott, síelők is eltűntek a Himalája lavinában

2012.09.24. Bata Attila

Eddig 9 halott, síelők is eltűntek a Himalája lavinában Hatalmas lavina csapott le a körülbelül 6800 méter magasan található táborra a Himalájában. A Manaslu-csúcs alatt táborozók közül eddig kilenc hegymászó halálát erősítették meg, de 14-en eltűntek, köztük olyanok is, akik a világon először akartak lesíelni erről a hegyről oxigénpalack nélkül.
A Manaslu-csúcs (8163 méter) a világ nyolcadik legmagasabb csúcsa, de az idei szezonban sokkal népszerűbb lett, mivel a kínai hatóságok korlátozták a feljutást egy másik népszerű nyolcezres csúcsra, a Cho Oyu-ra. A lavina kora reggel következett be, lesodorta a csúcsra igyekvőket, szinte teljesen szétrombolta a 6800 méteren kiépített 3-as tábor 25 sátrát, valamint károkat okozott a 6300 méteren található 2-es tábor sátraiban is.

Az eddigi hivatalos adatok szerint legalább kilencen meghaltak, és 14 az eltűntek száma. A nepáli mentőhelikopter pilótája szerint mentés közben további holttesteket látott a hegyen, de őket még nem tudták megtalálni és beazonosítani.

Azt már lehet tudni, hogy épségben megúszta a kalandot Glen Plake, az extrémsíelés egyik ikonikus alakja. Plake társaival együtt arra készült, hogy a világon elsőként oxigénpalack nélkül felmászik és lesíel a Manaslu-csúcsról. Az amerikaiaknak már sikerült kapcsolatba lépni vele.

Plake elmondta, hogy a sátrában olvasott, amikor jött a lavina, és körülbelül 300 méteren át sodorta a lavina hálózsákostul és sátrastul. Végül sikerült megállítania a sodrást, ekkor keresni kezdte társát, Greg Costa-t, akivel egy sátorban tartózkodott, de ő a sodrás közben kiesett a sátorból. Szintén nem találják harmadik társukat, a francia Rémy Lecluse-t, aki külön sátorban aludt. Plake szerint ez egy hatalmas lavina volt, de a lenti táborból azonnal feljöttek a hegymászók segíteni.

Az áldozatok és az eltűntek között főleg francia állampolgárok vannak, magyar állampolgárról nem érkezett jelentés.

Glen Plake lesíel a Sierra Nevadaról
KOMMENTEK

h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.