Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Először kapott Oscar díjat hegymászóról készült film

2019.02.26. Bata Attila

Magyar idő szerint vasárnapról hétfőre tartották az idei Oscar-gálát a kaliforniai Los Angelesben. A díjosztó hozott papírforma eredményeket és újdonságokat is. Ez utóbbi kategóriába tartozik, hogy az Alex Honnold hegymászóról készült filmet díjazták a legjobb dokumentumfilm kategóriában.
Kép: National Geographic
Kép: National Geographic
Sok síelő valószínűleg a hegyek szerelmese is, így jó szívvel tudom ajánlani a Free Solo című filmet, amely tegnap megnyerte az Oscart. Miután már láttam a filmet, ezért megpróbálom finoman ajánlani. Aki nem szeretné a lenti spoilerezést, jobb, ha most átmegy egy másik cikkre. Persze, azt is gondolom, hogy egy dokumentumfilmről túl sokat nem lehet spoilerezni, hiszen a főhősről mindent lehet tudni, ha valaki utána olvas a neten.

A film egyik erénye, hogy ügyesen egyensúlyoz a túlságosan szakbarbár sziklamászó részek és Honnold személyének és környezetének bemutatása között. Mivel az utóbbiból is bőven kapunk, így a nem szakmabelieknek is fogyasztható a film, amely szempont egy Oscarra nevezett alkotásnál. Sziklamászókat untathatja a barátnő túlzott szerepeltetése, de nem lehet mindenkinek a kedvére tenni és azért itt nem egy oktatófilmet akartak készíteni.

Az előzetes
Honnold hírnevét az adja, hogy egyedül mászik és biztosítás nélkül. A film címe is erre vonatkozik (Free Solo). Számos korábbi nagyszerű teljesítmény fűződik a nevéhez, amelyet a filmben fel is sorolnak, de a nagy álom, megmászni az USA ikonikus szikláját, az El Capitant egyedül és kötelek nélkül. Ez még senkinek sem sikerült.

A hegymászós szlengben El Cap néven emlegetett sziklafal a Yosemite Nemzeti Parkban található. A fal közel 2900 méter láb (kb. 885 méter) magas. A filmben látható illusztrációkon, magassági pontokon az adatokat mindig az Amerikában használatos feet-ben adják meg, hogy pontosan milyen magasan járnak. Szóval, film nézése előtt erre készüljünk.
Kép: National Geographic
Kép: National Geographic
Honnold felkészülési partnere Tommy Caldwell, aki biztosítás nélkül, de párban már megmászta a sziklát 2015-ben. Elmondása szerint egyedül erre sosem vállalkozna, az El Cap-re felmenni egyedül, olyan mintha az olimpián a versenyzőnek csak két választása lenne. Ha nem nyeri meg az aranyat, akkor halálos büntetés a része.

Talán ő fogalmazza meg a tökéletesen teljesítmény értékét. Azoknak a szemében, akik keveset tudnak a sziklamászásról, csak annyi jön le, hogy nem lesz gond. Ellenben a szakértők, akik pontosan tudják mit jelent ez a mászás, ők teljesen kiadnak ezen. A lehető legkisebb hiba is végzetes lehet.

Honnold-ról kiderül, hogy gyerekkorában nehezen illeszkedett be a társaságba, ezért inkább egyedül mászott. Mindent a mászásnak rendelt alá, 10 évig kocsiban lakott, parkolókban élt és alig volt pénze. Barátnő csak visszahúzó erő, aki hátráltatja a céljai elérésében. Néhány mászással a média figyelmébe került, anyagilag is jobban áll, de nem felejti el honnan jött. Jövedelme harmadát az alapítványának utalja, amely az egész világon segít a szegényeken.

Kép: National Geographic
Kép: National Geographic
A rekordnak először 2016-ban futott neki, de nehézségek akadtak a felkészülésben, kifutottak az időből és a végén feladta. 2017-ben ismét megpróbálta, és a világon először (és eddig egyetlenként) egyedül és felszerelés nélkül jutott fel 3 óra 56 perc alatt. Egy évvel később, barátjával, Caldwell-lel együtt, gyorsasági rekordot döntenek: 2 óra alatt jutnak fel.

Ez utóbbi rekord már nincs a filmben, amelynek apró magyar vonatkozása is van. A filmet egy házaspár Jimmy Chin és Elizabeth Chai Vasarhelyi készítette, utóbbi egy Amerikában élő magyar professzor lánya. Talán ismerős lehet a Himalájában játszódó 2015-ös filmjük, a Meru.

A dokumentumfilm azt is megmutatja, hogyan kell filmezni egy ilyen mászást a falon. Az összes operatőr profi hegymászó, és bámulatos teljesítmény a sziklafalon lógva filmezni.

A film pont olyan, amilyen egy ilyen dokumentumfilmnek lennie kell. Őrült látványos képek a hegyekben, amelyeket néha megszakít a családi háttér bemutatása. A végén pedig maga a mászás.

A hegymászós oldalakon leginkább az alábbi két módon fogadták a filmet. Egyrészt elismerőleg, ami a filmet és a teljesítményt illeti. Másrészt többen aggódnak, hogy a média, a versengés és a hírnév egyre vakmerőbb és veszélyesebb teljesítményre sarkallja a mászókat. Az El Capitan oldalában 1905 óta több mint 30-an haltak meg, az utóbbi öt évben romlott az arány: öt halott. 

A filmet március 17-én, vasárnap 22 órától vetíti a National Geographic csatorna. Ismétlés másnap 23 órától.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.