Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kilian Jornet így síelt le Európa legmagasabb sziklafaláról

2019.02.23. Bata Attila

Közel egy évvel ezelőtt történt, hogy a katalán hegyi szuperember egy olyan meredek norvégiai kuloárban síelt le, ahol előtte még soha senki. Ezen a héten kijött a videó a tavalyi sítalpas ereszkedésről.
Közel egy évvel ezelőtt, 2018. február 17-én, Kilian Jornet, kétévnyi tervezés után lesíelt Európa legmagasabb függőleges sziklafaláról. Természetesen elsőként, ami nem is csoda, ha megnézzük a videóban, hol jött le.

A katalán ultrasportolóról múlt héten is írtunk, akkor a 24 órás sífutás szintemelkedésének rekordját döntötte meg. Számos hegyi teljesítményekkel kapcsolatos rekord fűződik a nevéhez, síelésben is aktív, de az un. steep sikiing (síelés meredek hegyoldalakon) tudományát csak 2012-ben kezdte elsajátítani.

Türelmetlenek figyelmébe: az első síelős filmkockák 4:50-től :)
Ahogy a filmben is látható és hallható kiváló mesterei voltak és gyorsan is tanult. A steep skiing az 50 foknál meredekebb lejtőkön való lejövetelt jelent, a filmben is elhangzik, hogy jelenleg 60 fokos meredek lejtő a határ, amit meg lehet síelni, igaz ezt a meredekséget is csak rövid távon lehet bírni.

Jornet és svéd barátnője 2016-ban hagyta el a francia Chamonix-t és költöztek Norvégiába. Az itt vásárolt házuk közelében található a Trollveggen, vagyis a Troll-fal, amely 1100 méteres szintkülönbségével a Trolltindan (1788 m) északi oldalában található. Fentről egy kb. 1600 méter hosszú, szűk kuloár (Fiva-út) vezet le, átlagosan 55-60 fokos meredekséggel.

A sziklafal korábban a bázisugrók kedvence is volt, de 1984-ben a közelben halt meg Carl Boenish, a bázisugrás atyja, utána az egész hegyen betiltották a bázisugrást. Ezt azért nem mindenki tartotta tiszteletben, nyolc bázisugróról tudunk, akik itt vesztették az életüket, a legutolsó 2012-ben.

Szóval ebből is látszik, hogy nem egy átlagembernek való vidék, a videóban pedig tényleg vannak hajmeresztő részek. Kevesen szoktak síbot helyett jégcsákánnyal lejönni egy hegyoldalban, és persze direkt a durvább szakaszokra fókuszál a film, de néha az látszik, hogy nem lesíel, hanem inkább sílécen a lábán jön le a hegyről.

A mászás pontos időpontja nem volt megtervezve. A szúk kuloárban a legkisebb lavina is végzetes lehet. Jornet felmászott 200 métert, megnézte a hóviszonyokat, aztán úgy döntött, hogy az lesz az a nap, amikor megpróbálja. Ahogy mondta, a körülmények kedvezőek voltak, amúgy meg ebben a sportban sosincsenek tökéletes körülmények.
Az útvonal
Az útvonal
Elmondása szerint az első 200 méter volt élete legmeredekebb síelése. Aztán jött 400 méter szűk kuloár, majd 100 méter jobban síelhető szakasz, amely nagyon jeges és meredek volt. A kitett útvonalon folyamatosan teljes koncentrációval kellett ereszkednie.

Svéd barátnőjével babát várnak, korábbi hírek szerint ezen a télen érkezhet az utánpótlás. A zsák a foltja mondás itt is érvényes, hiszen Emelie Forsberg szintén extra teljesítményre képes a hegyen, még terhesen is komoly kilométereket tesz meg manapság sítalpon. 2013 szeptemberében a francia hegyimentők hozták le mindkettőjüket a Mont Blanc oldalából, amikor a hirtelen elromló időjárásban megfelelő felszerelés nélkül nem tudtak haladni.

Akkor sűrű bocsánatkérések követték a malőrt. Most az a kérdés, hogy a gyermek születése változtat-e majd rajtuk valamit az extrém teljesítmények hajszolásában? 
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.