Menü ≡

Kilian Jornet így síelt le Európa legmagasabb sziklafaláról

2019.02.23. | Szerző: Bata Attila
Közel egy évvel ezelőtt történt, hogy a katalán hegyi szuperember egy olyan meredek norvégiai kuloárban síelt le, ahol előtte még soha senki. Ezen a héten kijött a videó a tavalyi sítalpas ereszkedésről.
h i r d e t é s
Közel egy évvel ezelőtt, 2018. február 17-én, Kilian Jornet, kétévnyi tervezés után lesíelt Európa legmagasabb függőleges sziklafaláról. Természetesen elsőként, ami nem is csoda, ha megnézzük a videóban, hol jött le.

A katalán ultrasportolóról múlt héten is írtunk, akkor a 24 órás sífutás szintemelkedésének rekordját döntötte meg. Számos hegyi teljesítményekkel kapcsolatos rekord fűződik a nevéhez, síelésben is aktív, de az un. steep sikiing (síelés meredek hegyoldalakon) tudományát csak 2012-ben kezdte elsajátítani.

Türelmetlenek figyelmébe: az első síelős filmkockák 4:50-től :)
Ahogy a filmben is látható és hallható kiváló mesterei voltak és gyorsan is tanult. A steep skiing az 50 foknál meredekebb lejtőkön való lejövetelt jelent, a filmben is elhangzik, hogy jelenleg 60 fokos meredek lejtő a határ, amit meg lehet síelni, igaz ezt a meredekséget is csak rövid távon lehet bírni.

Jornet és svéd barátnője 2016-ban hagyta el a francia Chamonix-t és költöztek Norvégiába. Az itt vásárolt házuk közelében található a Trollveggen, vagyis a Troll-fal, amely 1100 méteres szintkülönbségével a Trolltindan (1788 m) északi oldalában található. Fentről egy kb. 1600 méter hosszú, szűk kuloár (Fiva-út) vezet le, átlagosan 55-60 fokos meredekséggel.

A sziklafal korábban a bázisugrók kedvence is volt, de 1984-ben a közelben halt meg Carl Boenish, a bázisugrás atyja, utána az egész hegyen betiltották a bázisugrást. Ezt azért nem mindenki tartotta tiszteletben, nyolc bázisugróról tudunk, akik itt vesztették az életüket, a legutolsó 2012-ben.

Szóval ebből is látszik, hogy nem egy átlagembernek való vidék, a videóban pedig tényleg vannak hajmeresztő részek. Kevesen szoktak síbot helyett jégcsákánnyal lejönni egy hegyoldalban, és persze direkt a durvább szakaszokra fókuszál a film, de néha az látszik, hogy nem lesíel, hanem inkább sílécen a lábán jön le a hegyről.

A mászás pontos időpontja nem volt megtervezve. A szúk kuloárban a legkisebb lavina is végzetes lehet. Jornet felmászott 200 métert, megnézte a hóviszonyokat, aztán úgy döntött, hogy az lesz az a nap, amikor megpróbálja. Ahogy mondta, a körülmények kedvezőek voltak, amúgy meg ebben a sportban sosincsenek tökéletes körülmények.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Elmondása szerint az első 200 méter volt élete legmeredekebb síelése. Aztán jött 400 méter szűk kuloár, majd 100 méter jobban síelhető szakasz, amely nagyon jeges és meredek volt. A kitett útvonalon folyamatosan teljes koncentrációval kellett ereszkednie.

Svéd barátnőjével babát várnak, korábbi hírek szerint ezen a télen érkezhet az utánpótlás. A zsák a foltja mondás itt is érvényes, hiszen Emelie Forsberg szintén extra teljesítményre képes a hegyen, még terhesen is komoly kilométereket tesz meg manapság sítalpon. 2013 szeptemberében a francia hegyimentők hozták le mindkettőjüket a Mont Blanc oldalából, amikor a hirtelen elromló időjárásban megfelelő felszerelés nélkül nem tudtak haladni.

Akkor sűrű bocsánatkérések követték a malőrt. Most az a kérdés, hogy a gyermek születése változtat-e majd rajtuk valamit az extrém teljesítmények hajszolásában? 
Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »