Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hajmeresztő lesíelni a legmeredekebb svájci hegyekről

2016.02.10. Bata Attila

A 26 éves svájci extrém síelő, Jérémie Heitz, Valais kantonban lakik és az idén mozikba kerülő filmjében bemutatja szűkebb régiójának szépségeit. A filmben 15 darab 4000 méter feletti csúcsról száguld le, bemutatva hogyan fejlődött a steep-skiing (a meredek hegyoldalak megsíelése) az elmúlt évtizedekben.
Jérémie Heitz nem kezdő, tavaly márciusban a Verbier extrém versenyen 120 km/órás sebességgel száguldott a sziklás hegyoldalban. A filmet egyfajta bemutatónak szánta, hogy bevezesse a nézőket a meredek hegyoldalak és a gyors síelés világába. A különböző négyezres csúcsokról indított lecsúszások azt illusztrálják, hogyan fejlődött a steep-skiing szakág (síelés az 50 fokosnál meredekebb lejtőkön) az elmúlt évtizedekben.

Az előzetes
Ennek érdekében Heitz megkereste a legendás Sylvain Saudant. Az 1936-os születésű síelőt fénykorában csak Mr. Lehetetlenként emlegették. Saudan 1982-ben a Himalájában lesíelt a 8080 méter magas Gasherbrum I-ről az alaptáborig. Máig ezt tartják a leghosszabb távú, 50 foknál meredekebb lejtőn végrehajtott síelésnek.

Heitz szerint a mai felszereléseknek köszönhetően már szinte bárhonnan lehet egyenes vonalban lecsúszni, Saudan idejében még nagyon sokat kellett kanyarodni.

A "La Liste" című filmből készült előzetes káprázatos, még tavaly decemberében adták ki. Az egyetlen baj, hogy a teljes filmre 2016 őszéig várni kell, hiszen még jelenleg is készítik.
KOMMENTEK
DonCosta | 2016.02.11. 10:39
Még nézni is "rossz", azaz látványos, de félelmetes.
Azt nem értem, hogy amikor ilyen nagy távolságokat tesznek meg honnan tudják, hogy merre indulhatnak? Értem hogy gyorsan tud jól dönteni és meg is valósítja amit elképzel. De mi van ha olyan szakaszhoz érkezik ahol nincs jó döntés? Ahol csak szikla van és szakadék? Ennyire a fejében van az egész hegy? Mindig ezen gondolkodok ha hasonlókat látok...

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.