Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hihetetlen rekordidő Mont Blanc megmászásában

2012.09.20. Bata Attila

A katalán Kílian Jornet Burgada ultramaratonos újabb hihetetlen teljesítménnyel rukkolt elő. Hétfőn 8 óra 43 perc alatt futott/mászott át a Mont Blanc csúcsán, az olasz Courmayeurből indulva és a francia Chamonix-ba érkezve. A kb. 42 kilométeres táv 4000 méter szintkülönbséget tartalmaz.
Kílian Jornet Burgada
Kílian Jornet Burgada
Kílian Jornet Burgada ultramaratonos, ultra-sítúrázó, lényegében minden sportban benne van, amihez hihetetlen kitartás kell. Háromszoros győztese a Skyrunner sorozatnak, amelyben minden évben 6-8 magashegyi ultramaratoni, magashegyi futóversenyt rendeznek. Tegnapi teljesítménye egy újabb hihetetlennek tűnő vállalkozás a hétköznapi ember számára.

Jornet reggel 3:53-kor indult az olasz Courmayeur templomteréről (1000 méter tszf.), tiszta időben, a csillagos ég alatt, fejlámpával futott és elmondása szerint nagyon jó fizikai állapotban érkezett meg a 2590 méteren található Monzino-menedéházba 5:25-kor. Innen tovább az Innominata-úton. Itt már gleccser-szakadékokon keresztül, a legvégén egy "kis" hegymászással, 20 méteres kötéllel a V nehézségi fokozatú úton, amelynek mászását napokkal korábban már letesztelte.
Végül is 10:15-kor ért fel a Mont Blanc (4810 m) tetejére, ami azt jelenti, hogy összesen 6 óra 17 percre volt szüksége a courmayeuri templomtértől. A csúcson öt percet engedélyezett magának pihenésre és a felszerelés összepakolására és utána rohanás le Chamonix irányába. A 995 méter magasan fekvő francia városba 8 óra 42 perc 57 másodperc után ért be, amely finoman szólva is hihetetlen teljesítmény. Jornet előzetesen 10 óra körüli időre számított, ehhez a rekordhoz egy kis segítségre is volt szüksége a kedvező időjárástól.
Kílian Jornet Burgada (Summits of My Life - Trailer)

Ha bárki utána szeretné csinálni, akkor néhány adat erről a teljesítményről:

  • Táv összesen 41,62 km
  • Csúcssebessége: 20,00 km/h (3 perc/km)
  • Átlagsebessége: 4,77 km/h (12 perc 34 mp/km)
  • Szintkülönbség felfelé: 3839 méter
  • Szintkülönbség lefelé: 4001 méter

Jornet a következő dolgokat vitte magával:

  • 15 literes hátizsák
  • 20 méteres (6mm) kötél
  • 4 dl víz
  • A teljes felszerelés (utolsó kép a galériában) súlya: 2,6 kg
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.