Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Elrajtolt Európa legkeményebb terepfutó versenye

2017.08.29. sielok.hu

Immár 15. alkalommal rendezik meg a franciaországi Chamonix-ban az UTMB® terepfutó versenyt, melynek klasszikus távja 171 km, 10.000 m szintkülönbséggel. A három országon áthaladó, jó edzettséget és kitartást igénylő verseny idén augusztus 28-án indult és szeptember 3-ig tart, összesen 48 magyar indulóval.
Fotó: utmbmontblanc.com
Minden évben terepfutó és futó zarándokok ezrei keresik fel augusztusban a francia kisvárost, Chamonix-t, ahol a világ egyik legismertebb és legnépszerűbb terepversenyét, az úgynevezett UTMB®-t (Ultra-Trail du Mont Blanc) rendezik. A verseny idén augusztus 28-án kezdődött és szeptember 3-ig tart.

A futók először 2003-ban mérték itt össze az erejüket, azóta viszont egy teljes hetes rendezvénnyé nőtte ki magát az esemény. A verseny klasszikus távja 171 km, amelynek teljesítése során az indulóknak mintegy 10.000 méternyi szintkülönbséget kell leküzdeniük, ami miatt a nemzetközi versenynaptár egyik legnehezebb küzdelmeként jegyzik.
Kőkemény táv és terep vár a több mint 2300 indulóra | Fotó: utmbmontblanc.com
Kőkemény táv és terep vár a több mint 2300 indulóra | Fotó: utmbmontblanc.com
Az évek óta a Columbia márka által támogatott UTMB® azonban több versenyt is takar, az említett 171 km mellett még négy rövidebb táv közül választhatnak a sportolók. A versenyek útvonala kis mértékben minden évben változhat, mivel a szervezőknek biztonsági szempontokat is figyelembe kell venniük.

A verseny komolyságát mutatja, hogy 2000 jelzőtábla mutatja a futóknak a helyes irányt, és 20 helikopter köröz majd a pályák felett, hogy biztonságban tudják az indulókat. A rendezvény alatt 303 egészségügyi szakember segíti a versenyzőket.

Az óriási erőnlétet igénylő megmérettetésen 87 ország futói képviselik magukat. A legtöbben a versenynek otthont adó Franciaországból neveztek, hazánkat idén 48 magyar induló képviseli. A legjobb magyar eredményt Németh Csaba jegyzi, aki 2011-ben a 4. legjobb idővel ért célba, az akkor 167 km-es távon.
Fontos a megfelelő állóképesség és a jól megválasztott felszerelés | Fotó: utmbmontblanc.com
Fontos a megfelelő állóképesség és a jól megválasztott felszerelés | Fotó: utmbmontblanc.com
A sportág sikerét mutatja, hogy az UTMB®-n évről-évre több mint 2300 sportoló áll rajthoz. Változás figyelhető meg a nemek összetételében is, a korábban inkább férfiasnak tartott sportág ma már abszolút nem nevezhető annak. Ez jól mérhető a női nevezések folyamatosan emelkedő számában is, ugyanis egyre több nő fut egyre hosszabb és nehezebb távokon.

A kitartás persze itt is kulcskérdés, a világ legjobb terepfutóiból kikerülő élversenyzők 20 óra körüli időkkel érnek célba, míg a mezőny legnagyobb részének ugyanez 30-45 órába telik. A hazai eredményeket tekintve bizakodóak lehetünk, ugyanis Wermescher Ildikó tavaly a női mezőny előkelő 7. helyén végzett, 29:13:56-os idővel.

A versenyt élőben is lehet majd követni, ugyanis az interneten fogják közvetíteni 5 nyelven, mintegy 108 órányi élő közvetítéssel. A korábbi évek tapasztalatai alapján több milliós nézettségre számítanak, ami az online közvetítés, a kihelyezett webkamerák és az erre a célra indított web tv nézőiből adódik össze.

További információ és élő közvetítés: utmbmontblanc.com/en/live/utmb

A verseny bemutatása és az indulókkal készült interjúk | utmbmontblanc.com
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.